Siirry sisältöön

OMT ei rajaton takuu

by : 2.5.2014

EKP:n valtionlainojen osto-ohjelman (OMT:n) perusteella ei ole syytä ostaa vakaavarattomien eurovaltioiden pitkäaikaisia lainoja. Ei ainakaan jos uskoo siihen, mitä EKP sanoo. OMT-ohjelma on riittävä pelastamaan euromaita konkurssista vain jos ongelmana on sijoittajien panikointi, eikä valtioiden haluttomuus tai kyvyttömyys hoitaa velkaansa.

Draghin julistus heinäkuussa 2012 siitä, että EKP on valmis tekemään mitä vaaditaan euron pelastamiseksi ja sitä seurannut EKP:n julistama valtionlainojen osto-ohjelma olivat tärkeä käännekohta euron kriisissä.

EKP:n valtionlainojen osto-ohjelma (OMT) ei kuitenkaan poistanut kaikkia euroalueen valtionlainoihin sijoittamiseen liittyvät riskiä. Se ei esimerkiksi takaa, että sijoittajat voivat välttyä tappioista sijoituksissaan euroalueen valtiolainoissa myymällä niitä EKP:lle.

Ensinnäkin ehdoissa valtionlainojen osto-ohjelmalle sanotaan, että EKP ainoastaan ostaa valtionlainoja jos maa noudattaa Euroopan vakausmekanismin (EVM:n) kanssa sovittua talouden sopeutusohjelmaa.

Eli valtionlainojen ostot ovat ensinnäkin ehdollisia sille, että muut euromaat antavat, hyväksynnän maan tukemiselle. Rahoittajamaiden haluttomuus lisätuen antamiselle voisi siten estää EKP:n valtionlainaostot.

Este valtionlainaostoille voi myös olla, että valtio ei ole valmius sitoutumaan julkisen talouden tasapainottamiseen. Jos esimerkiksi Kreikan äärivasemmisto (Syriza) voittaa seuraavat vaalit ja päättää laiminlyödä valtionvelan hoidon OMT ei pelasta Kreikan valtionlainoihin sijoittaneita spekulantteja.

Toinen rajoite ohjelmalla on, että se fokusoituu ensisijaisesti lyhyiden (1-3 vuotisten) valtionlainojen ostoon. Eli jos ostaa euromaan pitkiä valtionlainoja ei siten ole syytä olettaa, että voisi välttyä mahdollisilta tappioilta myymällä näitä lainoja EKP:lle.

OMT ei sulje pois tulevia euromaiden velkajärjestelyjä. Riskiä tosin vähentää se, että EKP lupaa, että sitä kohdellaan velkajärjestelyssä samalla tavalla kun muita velkojia. Kreikan tapauksessa EKP:n ostamat valtionlainat viime hetkellä vaihdettiin etuoikeutetuiksi lainoiksi, joita ei leikattu. Tämä toisaalta tarkoittaa, että jos EKP:lle koituu valtionlainaostoistaan tappioita koska valtio ei hoida velkojaan tappiot tulevat koskettamaan muitakin velkojia.

OMT:n perusteella sijoittajalla ei siten ole syytä ostaa jonkun maan pitkäaikaisia valtionlainoja, jos hän pelkää että maa on ylivelkaantunut ja velkajärjestely voi tapahtua ennen lainojen erääntymistä tai. OMT ei myöskään anna syytä ostaa, jos pelkää, että maa ei ole valmis noudattamaan muiden euromaiden vaatimaa talouskuria.

OMT on järkevä ratkaiseva perustelu lainojen ostamiseen ainoastaan, jos sijoittaja uskoo että maa pystyy ja haluaa hoitaa velkojaan lainaikana, kunhan se saa rahoitusta kohtuulliseen korkoon. Eli jos tilanne on sellainen kuten kuvasin jutussa Lainantajien usko ratkaisee velkakestävyyden.

Siltä osin kun kriisi ratkaistiin OMT-ohjelman ansiosta, se siten todistaa, että kyseessä sijoittajien mielestä oli likviditeettikriisi ei vakavaraisuusongelma.

 

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: