Siirry sisältöön

USA:n talous tasaisessa kasvussa

by : 5.5.2014

USA:sta saatiin vapun ympärillä satunnaiselle seuraajalle hämmentäviä talouslukuja. BKT:n kasvun kerrottiin täysin pysähtyneen alkuvuonna kun taas työllisyyden kasvu kiihtyi rajusti huhtikuussa ja työttömyys putosi uusiin pohjalukemiin. Heiluvien lukujen seassa näyttää siltä, että USA:n talous jatkaa hitaasta toipumistaan. Keskuspankilla ei vielä ole syytä jarruttaa kasvua, kun palkkojen nousu on pysynyt maltillisena.

USA:n BKT tuskin alustavien lukujen mukaan kasvoi olleenkaan ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna edellisneljännekseen. Muutokset neljänneksestä toiseen heiluvat kuitenkin erittäin herkästi satunnaistekijöistä johtuen. Ensimmäisellä neljänneksellä kasvua jarruttivat mm. säätekijät. Alustavia lukemia korjataan myös merkittävästi: keskimäärin kasvulukuja tarkennetaan myöhemmin prosenttiyksiköllä johonkin suuntaan.

Ushoursworked&GDP

Työllisyyden kasvu kiihtyi huhtikuussa puolestaan vahvimmilleen yli kahteen vuoteen. Tehtyjen työtuntien määrä on siten viime kuukausina palautunut alkuvuoden notkahduksen jälkeen takaisin viime syksyn kasvu-uralle. Tämä tukee käsitystä siitä, että alkuvuoden notkahdus oli tilapäinen.

Kun katsotaan rajusti heiluvien neljännesvuosimuutosten sijaan talouden kasvutrendiä paremmin kuvaavaa vuosimuutosta kuva näyttää hyvin toisenlaiselta. USA:n BKT jatkaa vakaassa noin parin prosentin kasvussa. Teollisuuden ostopäälliköiden luottamuksen vahvistuminen huhtikuussa tukee kuvaa reilun parin prosentin kasvun jatkumisesta.

USISMGDP

Kasvussa oli pieni kiihtyminen viime vuoden lopulla, joka kääntyi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Näiden heilahtelujen takana on pitkälti varastojen kehitys. Varastojen kasvu tilapäisesti kiihdytti kasvua loppuvuonna ja nyt tähän saatiin odotetusti pieni korjaus. Talouden loppukysyntä (eli BKT – varastojen muutos) on pysynyt hyvin vakaassa kasvussa.

Kulutuksen kasvu on hivenen kiihtynyt kun puolestaan investointien kasvu on jonkun verran hiipunut. Etenkin asuntoinvestointien hidastuminen ei ole kovin yllättävää viime vuoden korkojen nousun jälkeen. Kulutuksen vahvistumista puolestaan tukee se, että veronkorotukset eivät viime vuoden tapaan syö ostovoimaa tänä vuonna.

USAGDPcontributions

Työttömyys putosi rajusti huhtikuussa. Tässäkin palattiin laskevaan trendiin alkuvuoden pienen nousun jälkeen. Jatkuva lasku työttömyydessä kertoo siitä, että nykyinen vakaa kasvutrendi ei loputtomiin voi jatkua koska työvoimasta alkaa kohtapuolin olla pulaa. Kasvun ylläpitäminen tässäkään maltillisessa vauhdissa vaatii joko tuottavuuden kasvun tai työvoiman kasvun kiihtymistä.

Palkkojen nousun kiihtyminen on kuitenkin viime kuukausina taittunut, eikä Fedillä siten ole vielä kiirettä jarruttaa talouden kasvua. Parin prosentin palkkojen nousu on viime vuosien hitaallakin tuottavuuden kasvulla liian alhainen Fedin inflaatiotavoitteen näkökulmasta.

USunemploymentwages

From → USA

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: