Siirry sisältöön

Luottoluokitus euromaalle tärkeämpi

by : 7.5.2014

Työstin eilen toimeksiannosta artikkelia luottoluokituksen ja korkojen välisestä yhteydestä. Tuli siinä yhteydessä tehtyä kuvan maista luottoluokitusjärjestyksestä ja valtioiden kymmenen vuoden lainojen korkopreemioista (eli valtionlainojen korkojen erosta swap-korkoon).

Silmiinpistävää on, että euroalueen maat erottautuvat muista tässäkin vertailussa. Esimerkiksi heikosta AA-luokituksesta huolimatta velkaantuneen Japanin valtionlainojen hinnoittelu ei heijasta mitään luottoriskihuolia. Iso-Britannian ja USA:n korkopreemiot ovat alle Suomen heikommasta luokituksesta huolimatta. Puola maksaa vähemmän kuin paremman luottoluokituksen omaavat Ranska ja Belgia.

Ratingss&swapspreads

Selitys tähän on tietysti se, että Euroalueen ulkopuolella ovelilla mailla on oma valuutta, eikä sijoittajat siten näe niiden velkaan liittyvän mitään luottoriskiä. On syytä uskoa, että näiden maiden keskuspankit ovat valmiita varmistamaan sen, että valtiot pystyvät maksamaan velkansa takaisin rahoittamalla valtioita valtionlainaostoilla.

Euromaiden kohdalla OMT:sta huolimatta keskuspankin tuki on edelleen kyseenalainen. Erilaiset ehdotukset eurovaltioiden velkajärjestelymenetelmästä vahvistavat kuvaa siitä, että eurovaltioiden velka on riskisijoitus. Eurovaltiot saavat siksi maksaa veloistaan enemmän.

Tämä ei tosin tarkoita, että euroalueen ulkopuolinen maa aina pystyy saamaan rahoitusta alhaisiin korkoihin. Vaikka luottoriskiin liittyvä korkopreemio pysyy olemattomana yleinen korkotaso maan valuutassa voi nousta, jos keskuspankki näkee tarvetta korkojen nostoon inflaatiopaineiden hillitsemiseksi.

Julkisen alijäämän ylläpitäminen ei kuitenkaan ole ongelma oman valuutan omaavilla mailla silloin kun alijäämärahoitus olisi perusteltua talouden elvyttämiseksi. Kun talous on taantumassa keskuspankki voi silloin huoletta pitää korot alhaisina ilman pelkoa inflaation kiihtymisestä.

Yksittäisellä euromaalla tilanne on päinvastoin. Kun jossain taloudessa menee huonosti sijoittajat näkevät luottoriskin kasvavan ja korkopreemio nousee. Tätä kautta eurojäsenyys kärjistää julkisen talouden ahdinkoa taantumissa ja luo epävakautta.

 

One Comment
  1. Ville permalink

    Hyvä kirjoitus!

    Oman keskupankin merkitystä ovat erityisesti jälkikeynesiläiset taloustieteilijät painottaneet jo useita vuosia. Valtavirtaa edustavat ekonomistit sen sijaan eivät ole läheskään aina ymmärtäneet tätä asiaa, mutta pikkuhiljaa ymmärrys kasvaa sielläkin. Paul Krugmankin ihmetteli ihan tosissaan vielä muutama vuosi sitten, että miksi Italian ja Japanin korkotasot eroavat niin paljon toisistaan.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: