Siirry sisältöön

Miksi alhaisten korkojen aika?

by : 6.5.2014

Alhaiset korot eivät näytä olevan vain tilapäinen talouden suhdanteista johtuva ilmiö. Säästämisinto on monesta syystä kasvanut ja investointihalukkuus laantunut. Osittain tämä johtuu tekijöistä, joiden vaikutus tulee jatkumaan tai jopa vahvistumaan tulevina vuosikymmeninä. Reaalikorkojen täytyy siksi pysyä matalina pitkään, jotta talouden pyörät pyörisivät.

Investointihalukkuus hiipunut

Vahvin syy olettaa investointihalukkuuden hiipuneen on demograafinen: hidastuva väestön kasvu. Hitaampi väestön kasvu tarkoittaa esimerkiksi pienempää tarvetta asuntojen rakentamiseen: yhä suurempi osa väestöstä voi ottaa käyttöön aikaisemmilta sukupolvilta perittyjä asuntoja. Hidastuvan väestön kasvun myötä talouskin kasvaa hitaammin. Tällöin on vähemmän tarvetta investoida kapasiteetin lisäämiseen kaikilla toimialoilla.

OECDlabourforcepopulation

Toinen mahdollinen syy alentuneeseen investointihalukkuuteen on rakenteellinen muutos teollisuusyhteiskunnasta tieto- ja palveluyhteiskuntaan. Raskaiden investointien aika on kerta kaikkiaan ohi. Ehkä tämän suhteen kysymyksessä ei niinkään ole se, että investoinnit ovat vähentyneet, kun se että esimerkiksi kaikki IT-investoinnit eivät ole näkyneet tilastoissa.

Kiristyvä rahoitusalan sääntely voidaan myös laskea investointihalukkuutta vähentäviin tekijöihin. Annetulla riskittömän koron (tai euribor-koron) tasolla lainanottajan maksama korko on entistä korkeampi, kun kiristyvä sääntely nostaa luottolaitosten kustannuksia ja niiden perimiä marginaaleja.

Säästämisinto kasvanut

Säästämistä on viime vuosikymmenien aikana kasvattanut sodan jälkeisten suurten ikäluokkien ikääntyminen. Suuret ikäluokat ovat olleet siinä iässä jossa säästäminen on korkeinta, eläkeelle siirtymisen lähestyessä. Tältä osin käänne on nyt tapahtumassa. Kun suuret ikäluokat ovat siirtymässä tai jo siirtynet eläkeläisiksi ne siirtyvät samalla säästäjistä säästöjen purkajiksi.

Eurpopcomp

Toinen säästämistä kasvattanut tekijä ovat kasvaneet tuloerot. Varakkaat säästävät tuloistaan suuremman osan kun köyhät.

USincomedistributionquintiles

Säästämistä kasvatti viime vuosikymmenellä myös Aasian ja öljyntuottajamaiden kasvaneet ylijäämät, jotka valuivat länsimaiden finanssimarkkinoille. Tältä osin tilanne on jo muuttunut. Näiden maiden ylijäämät ovat voimakkaasti supistuneet viime vuosina kun öljyn hinnan nousu on taittunut ja Kiinassa ja Japanissa elvytystoimilla on säästämisylijäämää nakerrettu. Toisaalta bruttosäästäminen on Kiinassa edelleen korkea, ja kiinalaisten investointien luoma ylikapasiteetti monilla teollisuuden aloilla vähentää investointien kannattavuutta muualla maailmassa.

Asia East Savings&Investments

Talouden syvä taantuma on entisestään painanut tasapainokorkoa alaspäin. Investointitarpeet ovat alhaiset kun kysyntä on heikentynyt, ja nakertunut luottamus tulevaisuuteen kasvattaa halukkuutta laittaa rahaa sukanvarteen. Nämä ovat suhdanneluonteisia tekijöitä, joiden vaikutus lähivuosina toivottavasti hellittää.

Eli kiteyttäen, jotkut korkoja alaspäin viime vuosikymmenellä painaneet tekijät (Aasian ja öljyntuottajamaiden ylijäämät sekä suurten ikäluokkien nouseminen korkeamman säästön ikään) ovat historiaa. Suhdanneluonteisten tekijöiden vaikutus todennäköisesti hellittää.

Väestön kasvun hidastuminen vaikuttaa todennäköisesti yhä vahvemmin tulevina vuosina, eikä ole mitään erityistä syytä olettaa tuloerojen palautuvan aikaisemmille tasoilleen. Siksi olettaisin, että vaikka tasapainokorko nykytasoltaan nousee se tulee pysymään pitkään alhaisena.

 

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: