Saksan kotimarkkinavetoinen nousu vahvistuu
Toiveet siitä että Saksan kotimarkkinavetoinen kasvu auttaisi tasapainottamaan euroalueen taloutta saivat pientä tukea tänään julkaistuista talousluvuista. Luvut vahvistivat, että kotimainen kysyntä oli alkuvuoden talouskasvun kiihtymisen takana. Palkkojen nousun pieni kiihtyminen oli myös myönteinen signaali. Osittain etenkin investointien vahvistuminen johtui kuitenkin tilapäistekijöistä, eikä Saksan kotimarkkinoiden vahvistuminen vielä kovin vankalta näytä.
Viimeisen vuoden talouskasvun kiihtymistä on vahvasti tukenut kotimaisen kysynnän nousu. Kasvu on siten ollut selkeästi tasapainoisempaa kuin aikaisemmissa elpymisjaksoissa vuosituhannen jälkeen, jossa kotimaisen kysynnän kasvu on ollut talouden kasvua hitaampaa. Saksan kasvu ei siten enää ole kasvattanut Saksan talouden ylijäämää.
Mistään puhtaasta kotimarkkinavetoisesta noususta ei voida puhu. Saksan vientikin on jälleen palautunut kasvuun. Tämä ei ole missään tapauksessa huono asia. Päinvastoin vahvistuva vienti lisää saksalaisten kykyä tukea koko euroalueen kasvua. Ongelmana ei ole ollut Saksan kyky tuottaa ja viedä tavaroita maailmalle. Ongelma on ollut se, että saksalaiset vauraudestaan ovat kuluttaneet liian vähän.
Kotimaisen kysynnän kiihtyvä kasvu tuli ennen kaikkea investoinneista. Kulutus on jatkanut tasaisessa kasvussa. Osittain investointien vahvuus heijastaa lämmintä talvisäätä, joka on vahvistanut rakentamista. Luvut antavat siten hieman liian ruusuisen kuvan kehityksestä.
Jotta Saksan ylijäämät alkaisivat supistua, kotimaisen kysynnän täytyisi kasvaa BKT:ta ripeämmin, eikä ainoastaan BKT:n tahdissa kuten viimeisen vuoden aikana. Tällaista tilannetta todennäköisesti lähestytään. Työmarkkinoiden jatkuva kiristyminen kielii siitä, että Saksan kyky kasvattaa tuotantoaan on rajoitettu. Kasvava kysyntä purkautuu siten luontevasti hintapaineisiin, ja ennen kaikkea palkkojen nousuun. Alkuvuonna palkkojen nousu onkin jatkanut varovaista kiihtymistään.
Palkkojen nousu on hyvä asia vaikka se nakertaa Saksan teollisuuden kilpailukykyä. Se on terve markkinareaktio siihen, että työvoimasta alkaa Saksassa olla pulaa. Ei ole mitään järkeä myydä niin halvalla, että halukkaita ostajia on enemmän kun mitä on myytävää.