Siirry sisältöön

Saksan kotimarkkinavetoinen nousu vahvistuu

by : 23.5.2014

Toiveet siitä että Saksan kotimarkkinavetoinen kasvu auttaisi tasapainottamaan euroalueen taloutta saivat pientä tukea tänään julkaistuista talousluvuista.  Luvut vahvistivat, että kotimainen kysyntä oli alkuvuoden talouskasvun kiihtymisen takana. Palkkojen nousun pieni kiihtyminen oli myös myönteinen signaali. Osittain etenkin investointien vahvistuminen johtui kuitenkin tilapäistekijöistä, eikä Saksan kotimarkkinoiden vahvistuminen vielä kovin vankalta näytä.

Viimeisen vuoden talouskasvun kiihtymistä on vahvasti tukenut kotimaisen kysynnän nousu. Kasvu on siten ollut selkeästi tasapainoisempaa kuin aikaisemmissa elpymisjaksoissa vuosituhannen jälkeen, jossa kotimaisen kysynnän kasvu on ollut talouden kasvua hitaampaa. Saksan kasvu ei siten enää ole kasvattanut Saksan talouden ylijäämää.

GerGDPdomdemand

Mistään puhtaasta kotimarkkinavetoisesta noususta ei voida puhu. Saksan vientikin on jälleen palautunut kasvuun. Tämä ei ole missään tapauksessa huono asia. Päinvastoin vahvistuva vienti lisää saksalaisten kykyä tukea koko euroalueen kasvua. Ongelmana ei ole ollut Saksan kyky tuottaa ja viedä tavaroita maailmalle. Ongelma on ollut se, että saksalaiset vauraudestaan ovat kuluttaneet liian vähän.

GerGDPcomposition

Kotimaisen kysynnän kiihtyvä kasvu tuli ennen kaikkea investoinneista. Kulutus on jatkanut tasaisessa kasvussa. Osittain investointien vahvuus heijastaa lämmintä talvisäätä, joka on vahvistanut rakentamista. Luvut antavat siten hieman liian ruusuisen kuvan kehityksestä.

Jotta Saksan ylijäämät alkaisivat supistua, kotimaisen kysynnän täytyisi kasvaa BKT:ta ripeämmin, eikä ainoastaan BKT:n tahdissa kuten viimeisen vuoden aikana. Tällaista tilannetta todennäköisesti lähestytään. Työmarkkinoiden jatkuva kiristyminen kielii siitä, että Saksan kyky kasvattaa tuotantoaan on rajoitettu. Kasvava kysyntä purkautuu siten luontevasti hintapaineisiin, ja ennen kaikkea palkkojen nousuun. Alkuvuonna palkkojen nousu onkin jatkanut varovaista kiihtymistään.

Gerunemplwages

Palkkojen nousu on hyvä asia vaikka se nakertaa Saksan teollisuuden kilpailukykyä. Se on terve markkinareaktio siihen, että työvoimasta alkaa Saksassa olla pulaa. Ei ole mitään järkeä myydä niin halvalla, että halukkaita ostajia on enemmän kun mitä on myytävää.

 

 

[RW1]

From → Euroalue

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: