Siirry sisältöön

Asuntojen hinnoissa ei merkittäviä laskupaineita

by : 28.5.2014

Asuntojen hinnat laskivat hiukan huhtikuussa tilastokeskuksen mukaan. Lasku korjasi kuitenkin vain osan edelliskuukausien nousta. Korkeintaan viime syksystä hinnoissa on loiva laskutrendi. Mitään suurta syytä uskoa merkittävään korjaukseen asuntojen hinnoissa ei ole. Asunnon ostamisen kustannus on suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin lähes samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten.
Finnish dwelling prices

Asuntojen hinnat ovat kymmenessä vuodessa nousseet 40 prosenttia, joten hinnat tuntuvat herkästi korkeilta. Inflaatio selittää kuitenkin valtaosan noususta, hinnat ovat reaalisesti nousseet vain 15 prosenttia. Käytettävissä olevat reaalitulot henkilöä kohden ovat lievästi nousseet kymmenen vuoden takaisesta, joten suhteessa tuloihin hinnat ovat nousseet kymmenen prosenttia.

Tätä kustannusten nousua kompensoi kuitenkin korkojen lasku. Jos oletetaan että uuden asunnon ostaja rahoittaa ostonsa kahdenkymmenen vuoden annuiteettilainalla samalla asuntohinnalla kuukausimaksu on nykykoroilla kymmenen prosenttia alhaisempi kuin kymmenen vuotta sitten. Asunnon ostajan kuukausikustannus suhteessa tuloihin on siten lähes täsmälleen sama kuin kymmenen vuotta sitten ja hyvin lähellä finanssikriisi aikaisia pohjalukemia. Verrattuna vuoteen 2007 asunnon ostaminen on tällä tavalla laskettuna halventunut jopa 15 prosenttia.

Finnish dwelling prices relative

Vaikka Euribor-koroissa on nähty lievää nousua, asuntolainojen korot ovat viime kuukausina laskeneet. Paineet ovat selkeästi kääntyneet marginaalien kapenemiseen, kun luottojen kysyntä tällä hetkellä on tarjontaa heikompi. Mahdolliset EKP:n lisätoimet pikemmin painavat korkoja yhä alaspäin.

Fimortgagerates

From → Suomi

6 kommenttia
 1. tyhmyri permalink

  Pikaisella lukemisella näyttä siltä, että sinulla on mukana ns systeemioletus (lieneekö oikea suomennos, mutta olkoon). Lopputulos on oikea mikäli tuo oletus pitää paikkansa. Mutta jos tuo oletus eli reaalitulojen taso ei tulevassa eurosopeutumisessa pidä paikkaansa, niin tilanne on aivan toinen. Käytät oletuksena sitä, että reaalitulot eivät romahda tyyliin Kreikka, Irlanti, Espanja, Portugali. Mikäli Suomessa tapahtuu vastaava romahdus, niin tilanne on aivan toinen.

  Mikäli Suomessa tapahtuu edes Irlannin tasoinen romahdus reaalituloissa, niin asuntojen hintojen laskupaine on merkittävä.

  Oma veikkaukseni on pessimistinen. Oman näkemykseni mukaan eurosopeutuminen tapahtuu Suomessa nimenomaan merkittävän reaalitulojen alentumisen kautta. Tuolloin nominaaliset tulot pienenevät vähintään samaa sarjaa ja omaisuuden arvoihin kohdistuu erittäin merkittäviä laskupaineita.

 2. Kiitos kommentista.

  Postaukseni antaa tietysi vain kuvan nykytilanteesta. Tulojen romahdus aiheuttaisi luonnollisesti paineita asuntohintojen laskuun.

  En näe kuitenkaan mitään erityistä syytä uskoa tulojen romahtamiseen. Ei ainakaan samoista syistä kun mainitsemissasi kriisimaissa. Näissä maissa romahduksen taustallahan oli, että tuloja oli pönkitetty ottamalla velkaa ulkomailta. Siitä syystä oli tarvetta jyrkkään sopeutumiseen kun luottohanat sulkeutuivat.

  Suomessa ei vastaavalla tavalla tuloja ole keinotekoisesti paisutettu velkaantumalla. Vaihtotaseemme on edelleen hyvin lähellä tasapainoa.

  • tyhmyri permalink

   Hmmm… En nyt oikein osaa ajatella noin. Koska käsittääkseni pitkäaikainen nominaalisen kansantuotteen lasku johtaa väkisin hintojen laskuun. Nyt jos Suomessa nominaalinen BKT laskee riittävän kauan, niin asuntojen kaltaisten juttujen hinnat väkisinkin laskevat.

   Itse pidän mielenkiintoisena sitä kuinka kauan kestää ennen talouden kääntymistä nominaaliseen kasvuun (jolloin asuntojen hinnat eivät laske) tai jatkumista nominaalisen laskun linjalla. Japanissahan reaalitalous kasvoi samalla kuin nominaalinen talous pieneni. Tuolloin muun muassa asuntojen hinnat putosivat monilla alueilla yli 75%.

   Pidän aivan realistisena riskinä ”Japanin tautia”. Se taas tekee aika ikävää asuntovelallisille.

 3. Tage Johansson permalink

  Jatkan aihetta….

  Asuntojen tukkuostajat ostavat siis uutisten mukaan osakeasuntoja vuokrattavaksi n. 20% alennuksella. Jos nk. todelliset ammattiostajat, joiden kyky laskea vuokratuottoja on varmaankin varsin korkealla ainakin tätä maata ajatellen vaativat tuollaista diskonttausta, miksi tilanne pitäisi olla toisin kenenkään muunkaan toimijan suhteen.

  Toinen seikka, jonka haluan muistuttaa, on se, että vaihtotaseemme pysyy kohtuullisella tasolla vain siksi, että sekä Tuonti että Vienti laskevat kohtuullisen kovaa tahtia – eli toimeliaisuus laskee kaikkialla. Ihmiset eivät pysty enää ostamaan tuontitavaroita samaan tahtiin kuin ennen – viennin tilanteenhan jo tiedämme: Teemme maassa kypsiä, teknologisesti vanhentuneita ja kovan hintakilpailun alaisia tuotteita joiden viennin suhteen olemme olleet ongelmissa jo kauan…ja tämä näkyy siis viennin ongelminamme –> Teemme siis vääriä asioita tässä maassa, jotta niitä täällä tuotettuina voisi viedä jonnekin,…niin, että joku suostuisi niitä ostamaankin.

  Tämä kaikki ei siis voi olla vaikuttamatta tuloihin kokonaisuudessaan tai työllisyyteen – taloudelliseen aktiviteettiin. Ja tämähän jo näkyy BKT’n kehityksessä myös. Velaksi elämisestä vielä: Suomessa on jo kolme vuotta peräkkäin ylläpidetty ylisuuria palkkatasoja julkisella sektorilla juuri lainaamalla n. 8 mrdEUR per vuosi julkisen talouden rakenteellisen alijäämän rahoittamiseksi – enimmäkseen ylisuuren kuntasektorin rahoittamiseksi, jota …kas kummaa…valtio itse suoraan avustaa vuosittain n. 8 mrdEUR suorilla valtionavustuksilla,…puhumattakaan vielä valtion kassasta maksetuista eläkemenoista, joita KEVA ei kata.

  Me, kuten niin moni muukin länsimaa, olemme tilanteessa, jossa se on hinnoitellut nykyään jo tiriviaalin osaamisensa ja ikääntyneet vanhan teknologian tuotteensa globaalissa pelissä tasolle, joka on kestämätön – siksi nämä tekijät tehdään muualla (milloin ostit länsimaisen TV’n tai kännykän,…ruohonleikkurin, paahtimen, lenkkitossut, paidan, aurinkolasit, golfmailat, etc.). Ja tämä muu osa maailmaa nostaa elintasoaa ja länsi on siis väistämättömän laskun edessä – ellei se ala satsaamaan innovaatioiden kehittämiseen rajusti. Tämä kaikki siis johtaa varallisuusarvojen laskuun myös väistämättä. Hgissä on myynnissä jo kohta n. 150 yli miljoonan euron asuntoa – toivottavasti meillä Hgissä on myös kohta yli 150 uutta miljonääriä. Uskallan epäillä.

 4. Kiitos kommenteista!

  Tyhmyri,

  Pitkäaikainen nominaalisen kansantuotteen lasku ilman muuta väkisin painaisi hintoja laskuun. Kysymys ei ole kuitenkaan ainoastaan kuinka kauan nimellisen BKT:n lasku kestää, vaan myös milloin se alkaa. Viime vuosien taantumassakin nominaalinen BKT on edelleen kasvanut.

  Japanissakaan nimellinen BKT ei ole laskenut kuin 10 prosenttia huipuistaan. Suurin osa asuntohintojen laskusta siten selittyy sillä, että asuntojen hinnat olivat nousseet 80-luvun kuplassa kestämättömän korkealle suhteessa kotitalouksien tuloihin.

  Tage,

  jos olisin asuntosijoittaja, minäkin yrittäisin tässä markkinatilanteessa ostaa asuntoja merkittävällä diskontolla. Myyntiajat ovat pidentyneet ja hinnat ovat olleet loivassa laskussa. On aina mahdollisuus, että joku epätoivoinen myyjä tarttuu tarjoukseen. Tilastot kuitenkin kertovat, että kovin monta asuntoa ei ole mennyt kaupaksi tuollaisella diskontolla. Olen minäkin ollut yllättynyt siitä, että hinnat eivät ole tippuneet enemmän.

  Se että asuntosijoittajat ovat varovaisia ostoissaan, vahvistaa käsitystä siitä, että asuntohinnoissa ei ole spekulatiivinen kupla.

  Suhteessa muihin sijoituskohteisiin, joiden tarjoama tuotto on viime vuosina laskenut, vuokratuotto nykyhinnoilla ja vuokrilla tuskin on kovin huono.

  Suomen vientitulot (mukaan lukien palveluiden vienti) laskivat viime vuonna 0,6 prosenttia kolmen nousuvuoden jälkeen. Huolestuttavan heikkoa kyllä, mutta hiukan liioiteltua sanoa, että se laskisi kovaa tahtia.

  Minä ostin viime vuonna länsimaisen kännykän. Kaikilla minun työtovereillanikin on länsimainen kännykkä.. Toki teollinen tuotanto on tapahtunut jossain halpatuotantomaassa. Suurin osa kännykän hinnasta jää kuitenkin länsimaihin, jossa tuotekehitys pääosin edelleen on tapahtunut.

  • tyhmyri permalink

   Ymmärrän pointtisi. Mutta olen rehellisesti sanottuna aika huolestunut asiasta. Itse asiassa toivon, että olet oikeassa tämän hintojen laskupaineen vähäisyyden kanssa.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: