Deflaatio – hyvä, paha ja ruma
Keskustelu deflaatiosta on saanut lisävauhtia kun öljyn hinnan raju lasku varmistaa, että euroalueen kuluttajahintojen vuosinousu kääntyy negatiiviseksi. Öljyn hinnan lasku on euroalueen talouden kannalta kuitenkin hyvä uutinen. Tämä on muistutus siitä, että deflaatio ei ole yksiselitteisesti huono asia. Heikosta kokonaiskysynnästä johtuvat deflaatiopaineet ovat sen sijaan talouden kasvulle aina huono asia.
Tavaroiden ja palveluiden hintojen lasku on deflaation hyvä puoli. Se kasvattaa kuluttajien ostovoimaa ja parantaa maan kilpailukykyä. Tästä näkökulmasta ei ole yllättävää, että viimeisen vuoden aikana talouskasvu on ollut vahvinta niissä euroalueen maissa jossa inflaatio on ollut heikointa.
Kolikon toinen, paha, puoli on että deflaatio vastaavasti laskee tuloja ja siten kokonaiskysyntää.
Nettovaikutus olisi nolla jos kaikki hinnat, mukaan lukien palkat ja velat, laskisivat yhtä paljon. Käytännössä kuitenkin suhteelliset hinnat muuttuvat, jolloin meillä on voittajia ja häviäjiä. Kilpailukykyään parantavat maat voittavat muiden maiden kustannuksella. Öljyn hinnan laskusta hyötyvät kuluttajamaat tuottajamaiden kustannuksella.
Deflaatiosta todella rumaa tekee se, jos deflaatio johtuu siitä, että liian heikko kokonaiskysyntä heikentää talouden aktiviteettia kuten yritin jälleen selittää tässä: Lyhyt deflaation peruskurssi ja euromaiden viime vuoden talouslukujen valossa tässä: Piristääkö deflaatio talouskasvua?
Euroalueelle öljyn hinnan lasku tuo lähinnä deflaation hyvät puolet, eikä siten pitäisi kasvattaa paineita elvyttäviin toimiin, päinvastoin. Silti inflaation kääntyminen deflaatioksi kasvattaa todennäköisyyttä sille, että EKP aloittaa valtionlainaostoja ensi vuoden alussa. Valtionlainaostojelle löytyy muutenkin hyviä perusteluja, kuten selitin ennen EKP:n viime viikon kokousta: EKP – syytä lisätoimiin.
Viime viikon kokouksen annista minulle jäi mieleen ennen kaikkea Draghin vastaus kysymykseen valtionlainaostojen laillisuudesta: ”Olisi laitonta olla pyrkimättä täyttää mandaattiamme”, eli tehdä kaikkea hintavakauden saavuttamiseksi. Valtionlainaosto-ohjelma toteutuminen lienee enää ajan kysymys.