Siirry sisältöön

Kiinan jarruvaikutus jo tosiasia

by : 3.9.2015

Kinan teollisuustuotteiden tuonti supistui vuoden alkupuoliskolla lähes 8 prosenttia edellisvuodesta. Maan käänne muuta maailmataloutta heikentäväksi tekijäksi on siten jo toteutunut tosiasia, ei edessä oleva uhkakuva. Jarruvaikutus on jo alkuvuonna heikentänyt muun maailmantalouden kasvua ja yritysten tuloksia. Laskun pitäisi jyrkentyä, jotta olisi syytä odottaa muun maailman talouslukuien Kiinasta johtuen synkkenevän. Jyrkkenevästä laskusta ei kuitenkaan ole selkeitä merkkejä. On jopa jotain syytä toiveikkuuteen, että viranomaisten toimet hiljalleen vahvistaisi talouden kehityksen.

Kiinan tavaratuonti reippaasti laskenut

Oikeutetusti Kiinan kohtuullisen tasasisesti kehittyviä BKT-lukuja epäillään. Monet merkit kertovat jyrkemmästä hidastumisesta. Kuten esimerkiksi Scott Sumner selittää kirjoituksessaan Skeptical of the China data skeptics luvut eivät kuitenkin vaikuta täysin tuulesta temmatuilta. Virallisetkin ulkomaankauppaluvut kertovat, että tavaratuonnin kasvu ei ainoastaan ole hidastunut vaan alkuvuonna tavaratuonti on viime vuodesta rajusti laskenut. Muun maailmantalouden kannalta nimenomaan Kiinan tuonnin kehitys, ei BKT, on oleellinen.

Kiinan tuonti

Tuonnin laskua selittää suurelta osin raaka-ainehintojen lasku, mutta myös teollisuustuotteiden tuonti on selkeästi laskenut vuoden takaisesta. Sen sijaan palvelutuonti on kasvanut – ennen kaikkea rajusti kasvaneen turismin myötä. Luvut siten antavat tukea sille, että kasvun painopiste on siirtynyt investoinneista kulutukseen kuten viranomaiset ovat toivoneet. Tämä selittää miksi tavaroiden tuonti on reippaasti laskenut, vaikka BKT:n kasvu on hidastunut vain maltillisesti

Ei selkeitä merkkejä laskun jyrkkenemisestä

Keskeinen kysymys nyt on, onko alkuvuoden notkahdus enne jyrkemmästä laskusta, vai onnistuvatko viranomaiset vakauttamaan taloutta. Epätoivoiset yritykset vakauttaa osakemarkkinoita kasvattaa huolia siitä, että tilanne olisi lipsunut viranomaisten käsistä.

Talouden kehitykselle osakemarkkinoilla tuskin on suurta merkitystä. Kuten olen aikaisemmin kirjoittanut, Kiinan osakemarkkinat elävät omaa elämäänsä. Ainakaan osakemarkkinoiden raju nousu vuoden alkuun asti ei millään tavalla ennakoinut alkuvuoden hyytymistä.

Osakemarkkinoiden myllerryksessä huomiota on kiinnitetty esimerkiksi siihen, että teollisuuden ostopäälliköiden pessimismi on kasvanut. Tämäkään indeksi ei kuitenkaan kovin hyvin ennakoinut alkuvuoden notkahdusta, eikä ole nyt merkittävästi heikompi kun vuosi sitten jolloin tuonti oli vielä kasvussa.

Kiinan ostopäälliköt ja tuonti

Etelä-Korean viennin jyrkkää syöksyä elokuussa on myös nähty todisteena Kiinan talouden hyytymisestä. Tämä kertoo enemmän siitä millaisten lasien läpi nyt talouslukuja tarkkaillaan. Elokuu oli synkkä kuukausi maan viennille, mutta vienti Kiinan laski vähemmän kun vienti muuhun maailmaan. Selkeästi Korean viennin heikkouden takana on ensisijaisesti muita tekijöitä,

Korean vienti

Huolta on nyt siitä, että finanssimarkkinoiden myllerryksen myötä luottokupla nyt puhkeaa ja kiristyvät luottohanat kääntävät talouden laskuun. Luotonanto on jo parin vuoden aikana hidastunut, heijastaen viranomaisten toimia saada rönsyilevän luotonannon pankkien ulkopuolella kuriin. Tältäkin osin pelot ovat jo toteutuneet.

Häämöttääkö pohja?

Viime kuukausina pankkien luotonannossa on itse asiassa vihdoin näkynyt pientä piristymistä, kun viranomaiset ovat huolestuneet talouskasvun hyytymisestä.

Kiina luotonanto

Joitain merkkejä on jo siitä, että pankkien luotonannon höllentyminen on alkanut vaikuttamaan talouteen. Asuntojen hinnat ovat esimerkiksi viime kuukausina kääntyneet nousuun, mikä ennakoi myös asuntorakentamisen vakiintumista. Tällä on paljon suurempi merkitys talouskehitykselle kuin osakemarkkinoiden heilahtelulla. Toki kysymyksenä nyt on missä määrin osakkeiden romahdus viilentää asuntomarkkinoita.

Kiina asuntojen hinnat ja rakentaminen

Epävarmuus Kiinan tulevasta kehityksestä on ilman muuta suuri, ja esimerkiksi juanin jyrkempi heikentäminen voisi muun maailmantalouden kasvunäkymiä synkentää. Kun kaikki fokus nyt näyttää olevan odotuksissa kasvun jatkuvasta hyytymisestä, on kuitenkin helppo yhtyä Suomen Pankin tutkijoiden arvioihin, että Markkinat ylireagoivat Kiinan kasvun hidastumiseen.

From → Aasia

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: