Siirry sisältöön

Kyllä, EKP:n toimet vaikuttavat tehoavan

by : 23.10.2015

EKP:n viesti eilen, että joulukuussa on aika tarkista pitäisikö elvytystoimia entisestään vahvistaa sai osakemarkkinoilla aikaan nousupyrähdykseen. Epäilyt toimien vaikutuksesta ovat kuitenkin vahvoja, kun inflaatio edelleen euroalueella on olematonta. Talousluvut antavat kuitenkin tukea käsitykselle, että EKP:n toimet ovat alkanet purra. Talouden kasvuun toimet vaikuttavat merkittävällä viiveellä, ja inflaatio laahaa yleensä talouskasvua jäljessä joten toimien täyttä vaikusta saadaan vielä odottaa.

Luotonanto ja rahan määrän kasvu lupaavia

Vastoin monien epäilyjä siitä ettei ”narulla voi työntää”, luotonanto on hivenen piristynyt sen jälkeen kun EKP viime vuoden keväällä aloitti rahapolitiikan keventämisen pitkä-aikaisilla lainaoperaatioilla pankeille. Euroalueen pankkien luotokanta on tänä vuonna kääntynyt kasvuun. Espanjassa toki edelleen luottokanta on laskenut, mutta laskun hidastuminen jo tarkoittaa, että enemmän rahaa jää velanhoidon jälkeen kulutukseen ja investointeihin.

Euroalueen luotonanto

Rohkaisevaa on myös, että yritysten ja kotitalouksien heti käytettävissä olevan rahan määrän (M1 = käteinen + käyttelytilit) kasvu on selkeästi kiihtynyt. Tämä heijastaa kasvaneen luotoannon lisäksi siitä, että korkojen laskun myötä rahojen sitominen pidempiaikaisiin korkosijoituksiin ei nyt houkuttele. Historiallisesti yleensä rahojen kasautuminen käyttelytileille on kohtuullisen luotettavasti ennakoinut talouskasvun kiihtymistä, kun rahoille ennen pitkää on löytynyt käyttöä.

Euroalue rahan määrä ja BKT

Viennissä nousua

Euroalueen vientitulojen kasvu on tänä vuonna kiihtynyt vaikka maailmankaupan kasvu onkin hidastunut. Tätä on tietysti edesauttanut, että EKP on toimillaan auttanut heikentämään euroa muita valuuttoja vastaan. Euroalueen vienti on kasvanut viime neljänneksinä maailmankauppaa vahvemmin. Tätä ei ole nähty sitten vuoden 2012, jolloin euro myös oli heikentynyt.

Euroalueen vienti, maailmankauppa ja euro

Euro on nyt tosin pohjalukemistaan hivenen vahvistunut, joten heikentyneen euron antama tuki on alkanut hiipua.

Kotimarkkinatkin kiihtyneet

Euroalueen talouskasvu on kiihtynyt, eikä tämä suinkaan ole johtunut ainoastaan viennin vedosta. Sekä kulutuksen että investointien kasvu on vahvistunut. Yksinään ne ovat viimeisen vuoden aikana nostaneet euroalueen BKT:ta parilla prosenttiyksiköllä. Jarruna on ollut heikko varastokehitys, mikä on lupavaa talouden jatkuvaa kasvua ajatellen.

Euroalueen BKTn kasvu

Euroalueen talouselämän luottamus vahvistui syyskuussa vahvimmilleen yli neljään vuoteen. Tämä ennakoi talouskasvun edelleen vahvistuvan.

Euroalueen talouselämän luottamus ja BKT

Inflaatiossakin kohenemista

Koska hinnat reagoivat talouskasvuun viiveellä, ja talouskasvu on vielä ollut maltillista ja korkea työttömyys pitää hintapaineet kurissa ei ole syytä odottaa, että vielä kovin jyrkkää käännettä inflaatioluvuissa olisi nähty. Kuitenkin näissäkin on pieni positiivinen käänne. Inflaation hidastuminen on taittunut, ja poislukien energian hinnan uudelleen kiihtynyttä laskua inflaatio on jopa hivenen tänä vuonna kiihtynyt.

Euroalueen inflaatio

On toki mahdotonta varmuudella sanoa miltä osin piristyminen johtuu EKP:n toimista ja miltä osin esimerkiksi öljyn hinnan laskusta tai siitä, ettei finanssipolitiikka enää olla kiristetty yhtä paljon kuin edeltävinä vuosina. Yhtä kaikki talousluvut ovat kehittyneet juuri sillä tavalla kun mitä oltaisiin odotettu, jos EKP:n toimilla olisi ollut vaikutusta.

Vaikka kehitys on mennyt positiiviseen suuntaan, edelleen talouden tilanne ei vieläkään ole läheskään tyydyttävä. Siten perustelut miettiä keinoja vahvistaa elvytystä ovat vahvoja, etenkin kun viennistä ja öljyn hinnan laskusta saatava apu nähtävästi tulee heikkenemään.

From → Euroalue

6 kommenttia
 1. Juha permalink

  Vesa Vihriälä kirjoittaa Akateemisessa talousblogissa: ”Jos Suomen BKT- ja työllisyyskehitystä verrataan jotakuinkin meitä muistuttaviin EU-maihin, on selvää, että se on ollut huonoa 2008 lähtien.” Ja lataa sanojensa tueksi kivat kuvat.

  Click to access Akateeminen_blogi.pdf

  Mitäpä tuohon sanoisi? EKP:n toimet vaikuttavat muihin maihin, mutta Suomi tarpoo suossa?

 2. Tne permalink

  Jos Suomea verrataan muihin meitä muistuttaviin maihin niin Ruotsi ja Englanti voidaan pudottaa vertailusta pois, niillä on oma valuutta. Suomi on kieltämättä kärsinyt enemmän, mutta syyt löytyy suuresti yksinkertaistaen Venäjän kaupasta ja Nokiasta. Kaavioon vaikuttaa paljon myös se, mikä otetaan aloitusvuodeksi eli mihin verrataan. Toisaalta, EKP:n toimien vaikuttavuudesta komppaan Wessmania täysin ”On mahdotonta sanoa varmuudella miltä osin piristyminen johtuu EKP:n toimista …”

  Finanssipolitiikan avauksia odotellessa … 😉

  • Juha permalink

   Vertailut ovat toki vaikeita. Aikajakson, indikaattorien ja vertaisryhmän valinta vaikuttaa tulokseen. Sitä saa, mitä tilaa.

   Finanssipoliittisia avauksia itsekin odottelin. Kiristyksiä ja kuristuksia tuli. Toisaalta yksityinen kulutus Etlan kuvioissa on ainoa graafi, joka näkyy pysyneen Ruotsin kyydissä (ja muiden maiden yllä) aina viime vuoteen asti.

   Verokiilan tilapäinen viilaus (progressio) tai totaalipoisto alle 30 vuotiaiden työntekijöiden työnantajilta sekä Viron veromalli yritysverotukseen eivät kaiketi olisi poliittisesti mahdollisia.

 3. Kyllä on indikaatioita siitä, että EKP:n toimet ovat vaikuttaneet myös Suomen talouteen. Mm Suomen vienti muihin euromaihin on kääntynyt kasvuun ja asuntomarkkinoilla on ainakin joitain vakiintumisen merkkejä. Mutta tietysti talouskehitykseen vaikuttaa monta muutakin tekijää kuten TNE toteaa, eikä EKP voi kaikkia ongelmia ratkaista. Ainoastaan siltä osin kuin ongelma on liian heikko kokonaiskysyntä koko euroalueella voidaan edes toivoa EKP:n voivan tilannetta korvata.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: