Siirry sisältöön

Romuttuivatko jo toiveet käänteestä kasvuun?

by : 15.12.2015

Uuden Suomen sivuilla julkaistiin eilen uusin kolumnini Viisas Raha-lehdessä Toivoa on paremmasta uudesta vuodesta jossa perustelen miksi ennusteet siitä, että Suomen talous ensi vuonna kasvaisi eivät vaikuta ylioptimistiselta. Teksti on kirjoitettu pari viikkoa sitten, jonka jälkeen julkaistut lokakuun talouslukemat ovat olleet kautta linjan synkkää luettava. Erityisesti viime kuukausien vientiluvut ovat olleet huolestuttavan heikkoja. Tänään julkaistu tuotannon suhdannekuvaaja kiteyttää viestin talouskehityksen uutta synkkenemistä.

Suomen BKT ja tuotannon suhdannekuvaaja

Talousluvuissa on kuitenkin paljon hälinää, joten muutaman heikon kuukauden perusteella ei kannata vielä heittää toiveet menemään. Useimmat kolumnissa esittämäni perustelut varovaiselle toiveikkuudelle pätevät yhä tämän hetken lukujen valossa. Toiveikkuudella tarkoitan siis sitä, että Suomen talous voisi todellakin ensi vuonna jonkun verran kasvaa. Ei sitä, että kaikki talouden ongelmat olisivat yhtäkkiä haihtuneet.

Yllä oleva kuva antaa myös liioitellun kuvan siitä kuinka luotettavia tuotannon suhdannekuvaajan lukemat ovat. Lukemia korjataan merkittävästi, ja täsmäytetään myöhemmin BKT-lukujen mukaan. Tänä vuonna suhdannekuvaajan on alustavasti ennen lokakuuta kuudelle kuukaudelle noteerannut BKT:n laskua edellisvuodesta. Joka kuukauden kohdalla laskua on korjattu pienemmäksi. Toinen neljännes joka alkuperäisen tuotannon suhdannekuvaajan mukaan oli prosentin miinuksella onkin nyt BKT-lukujen mukaan 0,6 prosenttia plussalla. Nähtäväksi jää, käykö viime kuukausienkin lukemille näin.

Suomi tuotannon suhdannekuvaaja alkupeäissarjat ja korjaukset

From → Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: