Krugman, Suomi ja euro
Krugman vertaile kolumnissaan Finn De Siecle Suomen ja Espanjan BKT:n kehitystä, nostaen siten esiin Suomen euron uusimpana uhrina. Muutama viikkoa aikaisemmin, kun hän vertaili Islantia ja Irlantia hän nosti perustellusti työllisyyttä esiin parempana indikaattorina kuin BKT oman valuutan hyödystä. Irlannin BKT-lukuja pönkittää korkean tuottavuuden lääketeollisuuden kasvu, hän huomauttaa. Omalla valuutalla voidaan ainoastaan saavuttaa täystyöllisyys, ei nostaa tuottavuutta. Tämä oivallus näyttää Krugmanilta unohtuneen, kun hän käsittelee Suomea.
Työttömyyden kohdalla ero Espanjan ja Suomen välillä on valtava. Koska Suomen BKT:n heikko kehitys johtuu korkean tuottavuuden alojen romahduksesta työttömyys ei ole noussut läheskään yhtä dramaattisesti kuin Espanjassa tai Suomen 90-luvun lamassa. Täten myös valuutan devalvaatiosta olisi vähemmän hyötyä. Devalvaatiolla voidaan parantaa työllisyyttä, mutta ei palauttaa Nokia vanhaan loistoonsa ja korjata tuottavuuden laskua. Suomen ongelmat eivät siten ensisijaisesti johdu eurosta, päinvastoin kuin Krugman antaa ymmärtää.
Tuntuu siltä, että Krugman tässä valitsee tilastoja hivenen tarkoituksenmukaisesti vahvistamaan viestiään, että euro on huono järjestelmä. Olen toki samaa mieltä siitä, että valuutta ilman valtiota on huono idea, mutta kaikki ongelmat ei silti eurosta johdu.
https://research.stlouisfed.org/fred2/graph/fredgraph.png?g=32PP
Laitan tämän kuvan, koska ehkäpä se laajentaa näkökulmaa työttömyyteen. Meillä on vielä pitkä sinne, missä Espanja on. Enkä nyt tarkoita pelkästään työttömyysnäkökulmaa.