Siirry sisältöön

Krugman, Suomi ja euro

by : 29.12.2015

Krugman vertaile kolumnissaan Finn De Siecle Suomen ja Espanjan BKT:n kehitystä, nostaen siten esiin Suomen euron uusimpana uhrina. Muutama viikkoa aikaisemmin, kun hän vertaili Islantia ja Irlantia hän nosti perustellusti työllisyyttä esiin parempana indikaattorina kuin BKT oman valuutan hyödystä. Irlannin BKT-lukuja pönkittää korkean tuottavuuden lääketeollisuuden kasvu, hän huomauttaa. Omalla valuutalla voidaan ainoastaan saavuttaa täystyöllisyys, ei nostaa tuottavuutta. Tämä oivallus näyttää Krugmanilta unohtuneen, kun hän käsittelee Suomea.

Työttömyyden kohdalla ero Espanjan ja Suomen välillä on valtava. Koska Suomen BKT:n heikko kehitys johtuu korkean tuottavuuden alojen romahduksesta työttömyys ei ole noussut läheskään yhtä dramaattisesti kuin Espanjassa tai Suomen 90-luvun lamassa. Täten myös valuutan devalvaatiosta olisi vähemmän hyötyä. Devalvaatiolla voidaan parantaa työllisyyttä, mutta ei palauttaa Nokia vanhaan loistoonsa ja korjata tuottavuuden laskua. Suomen ongelmat eivät siten ensisijaisesti johdu eurosta, päinvastoin kuin Krugman antaa ymmärtää.

Suomi ja Espanja työttömyys

Tuntuu siltä, että Krugman tässä valitsee tilastoja hivenen tarkoituksenmukaisesti vahvistamaan viestiään, että euro on huono järjestelmä. Olen toki samaa mieltä siitä, että valuutta ilman valtiota on huono idea, mutta kaikki ongelmat ei silti eurosta johdu.

From → Euroalue, Suomi

One Comment
  1. Mikko-Ville Määttä permalink

    https://research.stlouisfed.org/fred2/graph/fredgraph.png?g=32PP

    Laitan tämän kuvan, koska ehkäpä se laajentaa näkökulmaa työttömyyteen. Meillä on vielä pitkä sinne, missä Espanja on. Enkä nyt tarkoita pelkästään työttömyysnäkökulmaa.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: