Siirry sisältöön

Kirjoituksia ja esitelmiä

by : 19.1.2015

Tässä blogissa fokus viime viikolla oli vahvasti keskustelussa julkisista menoista mutta muualla olen kirjoittanut muistakin aiheista.

Tilastokeskuksen viime viikon luvut jonka mukaan Suomen talous on kasvussa ja vaihtotase ylijäämäinen näyttävät rohkaisevilta, mutta niihin on syytä suhtautua varauksella.

Ennen EKP torstain kokousta selitän viikon Arvopaperi-blogissani miksi ei ole suurta syytä huoleen siitä, että valtionlainaostot kasvattaisivat yhteisvastuuta.

EKP:n tuleva päätös on kärjistänyt Sveitsin keskuspankin outoja ongelmia. Siihen liittyen on paljon puhuttu onko Sveitsin keskuspankin päätöksen jyrkkä vaikutus jonkunlainen enne siitä, mitä tapahtuu kuin muut keskuspankit poistuvat poikkeustoimistaan. Ei ole, koska ainoastaan Sveitsin keskuspankki on sitoutunut rajattomiin ostoihin asettamalla valuuttakurssille katon. Tällaisesta katosta ei voi poistua kuin kertapäätöksellä signaloimatta sitä etukäteen. Valtionlainaostoista perääntymisessä olisi samanlaiset ongelmat, jos keskuspankit olisivat asettaneet katon pitkille koroille ja sitoutuneet ostamaan rajattomasti.

USA:ssa työllisyysluvut vahvistivat kuvaa kasvusta ilman inflaatiota mikä antaa Fedille aikaa vielä odottaa koronnostojen kanssa. Öljyn hinta painoi USA:n vähittäiskauppa-lukuja, joten kehitys ei ole niin heikko kun miltä näytti. Pohdin jutussa sitä, mitä indikaatiota luvut antavat mm öljyn hinnan laskun vaikutuksista Q4 tuloksiin.

Tässä blogissa käyty keskustelu innosti minut selittämään Taloustaidon sivuilla Miten euroero voisi pahentaa Kreikan tilannetta.

Kiinan ulkomaankauppa on yhä ollut vakaassa, joskin tuonnin kohdalla hitaassa, kasvussa. Joulukuun vahvat raakaöljyn tuontiluvut ovat erityisen kiinnostavia, kun pohtii syitä öljyn hinnan laskulle.

Puhun ensi tiistaina Ekonomiska Samfundetin tilaisuudessa Suomen talouden ongelmista Finlands ekokonomiska problem – en diagnos.. Tilaisuus on ainoastaan jäsenille, mutta jäseneksi ehtii vielä liittyä.

Torstaina puhun Tukholmassa Inclusive growth in Europe kirjan julkaisutilaisuudessa. Olen kirjaan kirjoittanut luvun Nokian ongelmien vaikutuksesta Suomen talouteen, ja mitä voidaan siitä oppia.

From → Aasia, Suomi, USA

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: