Siirry sisältöön

Korot ja saksalaiset sekä italialaiset kotitaloudet

by : 31.5.2016

Muistutin viime viikolla kirjoituksessa,  voivatko alhaiset korot nostaa säästämistä, että korkojen laskun säästäjien korkotuloja alentavaa vaikutusta kompensoi vastaava velkojien korkomenoja alentava vaikutus. Tämä vaikutus tietysti on pienempi taloudessa, joka nettomääräisesti on velkoja muun maailman suhteen, kuten Saksassa. Silti saksalaisetkaan kotitaloudet eivät näytä merkittävästi kärsineen alhaisista koroista.  Siten ei edes niiden kohdalla ole syytä olettaa, että alhaisilla koroilla olisi kotitalouksien alentuvien tulojen kautta kulutusta nakertava vaikutus. Jos tätä vaikutusta euroalueelta yrittää löytää, katseet kannattaa kääntää Italiaan.

Vaikka saksalaisilla kotitalouksilla on enemmän velkasaatavia kuin velkaa, niidenkin korkomenot ovat korkotuloja suurempia. Tämä heijastaa sitä, että lainakorot ovat reippaasti talletuskorkoja korkeampia.

Korkotulot herkästi heiluvat markkinakorkojen mukana ja ovat selkeästi laskeneet viime vuosina. Korkomenojen kehitys sen sijaan on ollut paljon tasaisempaa. Asuntolainojen korot eivät ole sidottuja euribor-korkoihin kuten Suomessa, vaan korkoja on kiinnitetty pidemmäksi aikaa. Tästä johtuen esimerkiksi vuosien 2007-2008 ripeä mutta tilapäinen korkojen nousu näkyi kotitalouksien korkotulojen nousuna, mutta ei vaikuttanut merkittävästi korkomenoihin.

Saksan kotitalouksien korkotulot ja menot

Korkomenot seuraavat kuitenkin korkojen kehitystä viiveellä, ja ovat siten tasaisesti laskenet. Tämän myötä saksalaisten kotitalouksien nettokorkomenot eivät viime vuosien aikana ole merkittävästi muuttuneet, vaikka markkinakorot ovat edelleen laskeneet. Jos markkinakorot (ja niiden mukaan korkotulot) vakiintuvat nykytasolle nettokorkomenot todennäköisesti laskevat, koska lainakorot vielä jatkavat laskuaan jonkin aikaa.

Euroalueelta löytyy kuitenkin yksi suuri maa, jossa kotitaloudet ovat selkeästi nettokoronsaajia, ja selkeästi niiden tulot ovat kärsineet alhaisista koroista. Korkojen lasku on vuoden 2008 huippulukemista syönyt pari prosenttiyksikköä italialaisten kotitalouksien tuloista. Ei tämäkään toki selitä kuin hyvin pienen osan maan kulutuksen heikkenemisestä.  Jos huomioidaan korkeasti velkaantuneen valtion saama hyöty korkojen laskusta, kotitalouksilla on veronmaksajina syytä tyytyväisyyteen korkojen laskusta.

Italialaisten korkotulot ja menot

From → Euroalue, Yms

One Comment
  1. Juha permalink

    Aiheen vierestä: voivatko matalat korot nostaa kotitalouksien varallisuutta?

    Muutama vuosi sitten kohistiin, kun rikas pohjoinen tuki köyhää etelää, vaikka vaikutti vahvasti siltä, että etelän kotitalouksille oli kertynyt varallisuutta enemmän kuin pohjolan porhoille.

    Saksa oli hännänhuippu (kotitalouksien mediaanivarallisuus 50 tuhatta euroa), kun taas espajanlaiset, italialaiset ja kreikkalaisetkit perheet jättivät suomalaiset taakseen, vaikka eivät aivan yltäneetkään belgialaisten hammaslääkärien tasolle.

    http://voxeu.org/article/are-germans-really-poorer-spaniards-italians-and-greeks

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: