USA:n maksuhäiriöriski yhä pieni
Nordean korkostrategi Jan von Gerich kiinnittää aamukomentissaan huomiota siihen että USA:ssa valtion kaikkein lyhyimpien velkasitoumusten korot ovat nousseet. Lähikuukausien korot ovat korkeampia kuin kolmen kuukauden korot. Selkeästi tämä heijastaa sijoittajien pelkoja siitä, että johtuen poliittisista kiistoista velkasitoumuksia ei makseta takaisin ajallaan.
Lähde: Nordea
Kovin suuria huolia tämä ei vielä heijasta. Kuukauden korko on vielä alle 0,2 prosenttia p.a., mikä tarkoittaa, että sijoittajat ovat valmiita ottamaan riskin jos ne saavat korvauksen joka on alle 0,015 prosenttia sijoitettavasta summasta. Näin lyhyisiin sijoituksiin sijoittaa lähinnä ne, jotka ennen muuta arvostavat varmuutta siitä että rahat ovat tarvittaessa käytettävissä. Tämä hinnoittelu heijastaa siten vielä uskoa siitä, että maksuhäirö on hyvin epätodennäköinen.
Rohkaisevaa tässä on myös, että kolmen kuukauden korko on yhä lähes nollassa. Mitään pelkoa ei siten hinnoitella siitä, että tilapäinen maksuhäiriö aiheuttaisi pidempiaikaisia seuraamuksia liittovaltion maksukyvylle.
Voidaan tietysti kysyä, että heijastaako sijoittajien rauhallisuus sitä, että vaihtoehtoja ei ole? Rahoja ei kannata siirtää muualle, koska jos Yhdysvaltain liittovaltio ei maksa takaisin velkojaan ajallaan, niin ei kukaan muukaan pysty maksamaan. Näin ei ole kuitenkaan asian laita, koska pankit voivat halutessaan tallettaa rahaa turvaan keskuspankkiin. Olisin myös hyvin yllättynyt, jollei USA:n keskuspankki velkasitoumuksia vastaan antaisi pankeille luottoa, jos pankeille syntyisi likviditeettiongelmia siitä syystä, että liitovaltio ei maksa velkojaan ajallaan. Rahan tallettaminen pankkiin on siten tässä tapauksessa hyvä tapa suojautua valtion maksuhäiriötä vastaan.