Siirry sisältöön

Miten palkkojen nousuvaraa on syöty

by : 25.10.2013

Entisellä esimiehelläni Nordean tutkimusjohtajalla Aki Kangasharjulla on kolumnissaan kuva joka hyvin kuvastaa, miten palkannousuvaraa on viime vuosina ripeästi syöty. Palkat ovat nousseet reippaasti ripeämmin kuin mitä talous on kasvanut.

Palkannousuvara on syöty

Lähde:Nordea

Palkkojen nostaminen ei ole mitään järkevää elvytystä. Kuten Aki hyvin toteaa ”Olemme siis yrittäneet vetää itsemme suosta tukasta nostamalla”. Olen itse perustellut tätä seikkaperäisemmin tässä.

En ole ihan yhtä pessimistinen kuten Aki kun hän sanoo että: ”Palkkoihin on siis saatava tasokorjaus, jotta kilpailukyky palautuu”. Piilotettuna olettamana tässä on, että vuonna 2008 palkkojen ja BKT:n suhteen oli jossain mielessä oikea, johon täytyy palata.

Tämä on mielestä väärin kahdesta syystä. Meillä oli vuonna 2008 vielä pieni ylijäämä vaihtotaseessa (2,6 prosenttia BKT:sta) joten jonkun verran meillä oli varaa antaa kilpailukyvyn heiketä.  Lisäksi Suomen taloutta painaa nyt Euroopan taantuma, joten tilanne korjaantuu osittain sitä myötä kun muu Eurooppa nousee taantumasta.

Toivottavasti siten muutaman vuoden palkkamaltti riittää.

From → Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: