Siirry sisältöön

Onneton yritysverotuksen uudistus

by : 18.11.2013

Hallituksen esityksestä yritysverotuksen muutokseksi löytyy pari kuviota jotka hyvin kuvastavat, miksi muutoksilla tuskin on merkittävää piristävää vaikutusta Suomen talouteen. (Kiitos Olli Kärkkäiselle, jonka twiitin ansiosta huomioni kiinnittyi näihin kuviin).

Ensimmäinen kuva kuvastaa kuinka kokonaisverotus (mukaan lukien yhteisö- ja osinkoverotus) muuttuu eri yrittäjien kohdalla. Kuviosta ilmenee, että merkittävää helpotusta saa ainoastaan rajoitettu ryhmää kohtuullisesti menestyviä yrittäjiä. Edellytyksenä on, että laskennallinen oma pääoma on vähintään reilu toista miljoonaa, ja osinkotulot ovat 100.000 ja 300.000 euron välillä.

Osinkoveroprosentin muutos

Lähde: Valtiovarainministeriö

Aloitteleville yrittäjille (jonka oma pääoma on pienempi) tai huippumenestyjille ei mitään merkittäviä verohelpotusta ole luvassa. Pienituloisten yrittäjien verotus jopa jonkun verran kiristyy. Luulisin kuitenkin, että juuri aloittelevien ja huippumenestyvien yrittäjien kannustamisesta Suomen talouden kehityksen kannalta olisi kaikkein tärkeintä. Jo varakkaiden, kohtuullisesti menestyvien, yrittäjienkin panos on tietysti tärkeä, mutta ne tuskin talouteen kovinkaan paljon dynamiikkaa luo.

Toinen kuva havainnollistaa hyvin, miksi Suomen yritysverotuksesta tuskin kukaan muu voi olla tyytyväinen, paitsi verosuunnittelukonsultit. Kuvio selkeyttää miten yrittäjän osinkotulojen kokonaisveroprosentti muuttuu, riippuen osinkojen määrästä ja laskennallisesta omasta pääomasta. Yrittäjän kannattaa tarkkaan optimoida näiden tekijöiden yhdistelmää esimerkiksi erilaisilla omistusjärjestelyillä.

Tämä kuvio antaa vielä yksinkertaistetun kuvan vero-optimointiongelmasta. Veroprosentti voi vaihdella esimerkiksi riippuen osingonsaajan ansiotuloista.

 

 Osinkoveroprosentit

Lähde: Valtiovarainministeriö

From → Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: