Siirry sisältöön

Fed saavuttamassa työllisyystavoitettaan

by : 10.12.2013

USA:n työttömyys on laskenut ripeästi kohti keskuspankin tavoitetta. Tämä ei ole pelkästään positiivinen uutinen. Huolena on, että talouskasvun on hidastuttava jos työttömiä työllistämällä ei kohta enää voida kasvua rakentaa. Ainakaan lähivuosina työvoiman puute tuskin vielä USA:n talouskasvua jarruttaa, ja viime vuosien heikko tuottavuuden kasvu on todennäköisesti myös tilapäinen ilmiö.

Viime perjantaina julkaistut marraskuun työllisyysluvut vahvistivat USA:n talouden jatkaneen tasaista elpymistään. Poliittinen riitely ja liittovaltion toimintojen tilapäinen lamautuminen ei merkittävästi talouden nousua ole haitannut.  Vuoden 2010 pohjalukemista työllisyys on nyt kasvanut 7 miljoonalla. Työttömyys on 10 prosentin huippulukemistaan pudonnut 7 prosenttiin.

USA työttömyys

Lähde: Bureau of Labor Statistics

Keskuspankki on indikoinut työttömyyden lasku 6,5 prosenttiin ehdoksi sille, että korkoja aletaan nostaa nollasta. Näillä näkymin tätä tasoa saavutetaan jo ensi vuoden aikana.  Keskuspankki voi silti yhä tukea talouskasvua kunnes aletaan nähdä merkkejä työvoimapulasta ja sitä kautta kasvavista hintapaineista. Fedin oma arvio täystyöllisyyden tasosta on 5,2-6 prosenttia.

Pidemmällä tähtäimellä huolta herättää se, että työttömyys on laskenut kohtuullisen ripeästi vaikka talouden kasvu on ollut vaisu verrattuna siihen mihin Yhdysvalloissa on totuttu. BKT on kasvanut vain parin prosentin vuosivauhtia. Työvoima ja tuottavuus ovat kasvaneet hitaasti, mikä on avittanut työttömyyden laskua. Huolena on, että kasvun täytyy tästä vauhdista vielä hidastua, kun taantuman jättämää työvoimareserviä on työllistetty.

BKT:n pitkäaikainen kasvuvauhti jäisi vain reiluun prosenttiin, jos työllisyyden ja tuottavuuden kasvu jatkuisi viime vuosien vauhtia.

Sekä työvoiman että tuottavuuden heikompi kasvu selittyy kuitenkin osittain tilapäisillä suhdanneluonteisilla tekijöillä, joten aivan näin synkät USA:n talouden kasvunäkymät eivät ehkä sittenkään ole.

Tuottavuuden kasvussa samanlainen notkahdus nähtiin 1990-luvun alun taantuman jälkeen.

USA tuottavuus

Lähde: Bureau of Labor Statistics, 2013 Q1-Q3

Tuottavuuden kasvua hidastaa osittain se, että työvoimaa on ollut kohtuullisen helposti saatavilla. Yrityksillä ei siten ole ollut kovin suurta painetta tehostaa toimintansa. Kun työvoimasta alkaa olla enemmän pulaa, ja palkat tämän myötä alkavat nousta, kannustimet tuottavuuden kasvattamiseen jälleen kasvat.

Tuottavuuden kasvua hidastaa myös talouden rakenteellinen murros. Talouden painopiste on siirtynyt. Esimerkiksi ei ole näköpiirissä, että asuntorakentamien palaisi taantumaa edeltäville tasoille. Työttömäksi jäänyt rakennustyöläinen tuskin helpolla löytää korkeasti tuottavaa työtä esimerkiksi IT-suunnittelijana, vaan saa todennäköisesti tyytyä matalapalkkaiseen (ja alhaisen tuottavuuden) työhön palvelusetorilla.

Ajan myötä kuitenkin alaa vaihtaneen työntekijän ammattitaito, ja siten tuottavuus, uudessa työssä kasvaa. Muodollisen ja epämuodollisen koulutuksen avulla työntekijät hiljalleen etsiytyvät tuottavampiin työtehtäviin.

Työvoiman kasvun hidastuminen liittyy osittain rakenteellisiin muutoksiin, kuten väestön ikääntymiseen. Tämä on Yhdysvalloille kuitenkin pienempi rajoite kuin useimmille muille kehittyneille talouksille, johtuen suhteellisen avoimeen suhtautumiseen maahaanmuuttoon.

Lähivuosina työvoiman saatavuutta tukee myös piilotyöttömyyden lasku. Parin laskuvuoden jälkeen työvoima kääntyi jälleen nousuun viime vuonna. Tilastojen mukaan turhautuneiden työnhakijoiden määrä (eli ne jotka sanovat haluavansa töitä, mutta ei lasketa työvoimaan koska eivät aktiivisesti työtä etsi) on viimeisen vuoden aikana tippunut miljoonalla (noin 15%).

From → USA

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: