Siirry sisältöön

Entä jos kaikki varallisuus jaetaan tasan?

by : 10.2.2014

Kun viime viikolla tein ajatusleikin 85 rikkaimman varallisuuden jakamisesta köyhille, sain usealta lukijalta ehdotuksen, että sen sijaan pitäisi jakaa suuremman rikkaiden joukon varallisuutta. OK, otetaan toinen ääriesimerkki: Mitä jos kaikki yksityisten kotitalouksien omaisuus jaettaisiin tasan? Silläkään ei pystytä kuin rajatusti nostamaan köyhimpien elintasoa, optimistisillakin oletuksilla laskettuna.

Credit Suissen tutkimuksen mukaan (joka on julkisuudessa paljon siteerattujen lukujen taustalla) kaikkien maailman kotitalouksien yhteenlaskettu nettovarallisuus oli 2013 241 000 miljardia dollaria. Jaettuna 7 miljardille ihmiselle se tekee noin 34 000 dollaria, 25 000 euroa.

25 000 euroa olisi ilman muuta merkittävä summa maailman varattomille, jos hän saisi sillä ostaa sen mitä hän tarvitsee.

Varallisuus ei kuitenkin ole olemassa köyhien tarvitsemina hyödykkeinä, vaan osakkeina, talletuksina ja ennen kaikkia asuntoina vauraissa maissa.

Jotta rahat voisi siirtää, varallisuutta olisi myytävä. Esimerkiksi nelihenkinen perhe Suomessa jonka asunto on yli 100.000 euron arvoinen, pitäisi myydä asunnon ja muuttaa pienempään.

Helppo ymmärtää, että seurauksena olisi vääjäämättä varallisuusarvojen romahtaminen.

Credit Suissen mukaan yli kahdella kolmasosalla aikuisväestöstä on varallisuus joka alittaa 10 000 dollarin. Tälle ryhmälle piitäisi siirtää 120 000 miljardia euroa. Summa on yli tuplasti suurempi kuin koko maailman vuotuinen BKT. Eli köyhille ei riittäisi tällä rahalla tarpeeksi ostettavaa, vaikka mitään muuta ei kulutettaisi eikä mitään investointeja tehtäisi.

Realistisempi ratkaisu olisi, että pääoman tuottoa verotettaisiin 50 prosentilla. Oletetaan optimistisesti, että pääoman tuotto keskimäärin olisi 5 %.  Jokaiselle maapallon kansalaiselle tulisi silloin runsaan 600 euron vuotuinen kansalaisosinko.

Lukua voi verrata köyhien maiden nykyiseen kansantuloon. Keskiverto-intialaiselle tämä olisi mukava parinkymmenen prosentin tulonlisäys.  Kiinalaiselle vähemmän kuin 10 prosentin lisäys.  Saharan eteläpuolella asuvalle afrikkalaiselle peräti kolmenkymmenen prosentin tulojen nousu.

EmergcountryGNIpercapita

Tämäkin laskelma on varmastikin reippaasti yläkanttiin. Oletettu tuotto on varsin korkea nykyisessä nollakorkomaailmassa. Lisäksi tietysti pääoman tuottoa verotetaan jo nyt, joten 50 prosenttiyksikön lisävero tuskin on realistinen. Kiristynyt verotus myös heikentäisi kannustimia yrittämiseen ja vaurastumiseen, mikä pienentäisi kokonaiskakkua.

Köyhyyttä on siten mahdotonta poistaa jakamalla kotitalouksien varallisuutta tasaisemmin, vaikka poliittista tahtoa tähän olisi.  Parhaassa tapauksessa sillä voidaan jonkun verran köyhyyttä lievittää.

From → Yms

3 kommenttia
 1. Matti A. permalink

  Tämä kirjoitus (ml. tätä postausta edeltänyt laajempi käsittely keskusteluineen) on sinällään mielenkiintoinen ajatusleikki. Mutta mikä on tämän ajatusleikin funktio. Mikä on se kysymys, johon vastaus olisi ”jaetaan rikkaimpien rahat köyhille!”

  Eivätkö relevantit kysymykset datan perusteella ole pikemminkin, MIKSI varallisuutta on kertynyt näin epätasaisesti, tai MITÄ rikkaat voisivat tehdä, että köyhemmilläkin olisivat asiat paremmin?

  • Hei,

   Alkuperäisen ajatusleikin funktio oli selkeyttää mitä se todellisuus on paljon julkisuudessa siteeratun väittämän takana.

   Varmasti on monta relevanttia kysymystä, mihin ajatusleikki ei anna vastausta. Kysymykseen Mitä rikkaat voi tehdä kirjoitus ainakin antaa osittaisen vastauksen keskustelemalla siitä miten rajoitetut rikkaiden varat ovat.

 2. Kille Vuorento permalink

  Teepä ajatusleikki vielä niin, että tulot jaetaan tasan kaikkien kesken maailmassa ja jos jaksat niin mielenkiintoista olisi saada tilastoa siitä, miten tasaeläke Suomessa vaikuttaisi pienimpiin eläkkeisiin

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: