Siirry sisältöön

Profiili Nykypäivässä

by : 14.3.2014

Nykypäivän haastattelussa EKP ei anna euron kaatua selitän mm miksi EKP:n voi luottaa pelastavan Euron saksalaisten näkemyksistä huolimatta. Jutussa lisäksi henkilökohtaisia paljastuksia mm. siitä mistä kirjasta ja milloin minun kiinnostus taloustieteestä alkoi,

Kun vuosikausia olen antanut haastatteluja medialle tiedän hyvin, että ajatusten välittyminen aivoistani toimittajan kynän kautta lehteen voi tuottaa hyvin outoja tuloksia. Toki minua on opetettu, että toimittajien kanssa ei pidä lähteä pohtimaan asioita vaan pidättäytyä toistamaan ennalta mietittyjä tarkkoja sananmuotoja, jotta viesti menee perille. Minulla on kuitenkin aina ollut vaikea olla vastaamatta suoriin kysymyksiin, ja kun en enää edusta ketään muuta paitsi itseäni niin en kovin paljon yritäkään.

Tästä haastattelusta voin kuitenkin varsin hyvin tunnistaa omia mielipiteitäni, vaikka käytiinkin rönsyilevä keskustelu.  Toki lyhyessä tekstissä kaikki vivahteet ei mahdu mukaan. Parissa kohdassa omat näkemykset hivenen yllättävät (minusta ei ole oleellista ostaako keskuspankki jälkimarkkinoista tai suoraan huutokaupoista, ja kyllä elvytys kriisimaissa laskisi työttömyyttä).  Pääkohdin jaan kuitenkin haastattelussa esitetyt mielipiteet.

From → Euroalue, Yms

One Comment
 1. Minulle tuosta Nykypäivän kirjoituksesta välittyy melko sekainen kuva. Siinä ei päästä kunnolla kiinni siihen, mikä euron perustavaa laatua oleva vika on.
  http://research.stlouisfed.org/fredgraph.png?g=t8p
  http://research.stlouisfed.org/fredgraph.png?g=t8r

  Euro on jo kuollut nykyisessä muodossaan. Sellainen valuuttajärjestelmä, joko aiheuttaa tuollaisen tuotantokuilun, ei voi mitenkään selviytyä. Jos tätä yritetään jatkaa, jossain vaiheessa jonkun ison EU maan uusi puolue viheltää pelin poikki. Ainoa syy miksi homma on tähänkin asti saanut jatkua, on se etteivät äänestäjät ymmärrä lainkaan mitä on meneillään.

  Ehkäpä lainaan suosikkimonetaristiani:

  http://www.project-syndicate.org/commentary/the-euro–monetary-unity-to-political-disunity
  ”Flexible exchange rates are a powerful adjustment mechanism for shocks that affect the entities differently. It is worth dispensing with this mechanism to gain the advantage of lower transaction costs and external discipline only if there are adequate alternative adjustment mechanisms.”

  ”Monetary unity imposed under unfavorable conditions will prove a barrier to the achievement of political unity.”

  Ei keksitty vaihtoehtoista sopeutusmekanisimia. Ei tullut konvergenssia, tuli divergenssiä. Ei näköjään edes saatu keskuspankkia, joka olisi tarjonnut pääosin inflatorisen sopeutuksen yhteisen valuutan kautta. Kysymys on enää siitä miten tämä purkautuu ja kuinka paljon vahinkoa ennen sitä ehtii syntyä.

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: