Siirry sisältöön

Mitä kysymysmerkki otsikossa tarkoittaa

by : 1.4.2014

Kirjoitin viime viikolla jutun otsikolla Suomessa täystyöllisyys = Työttömyys 8%?. Tästä tuli mieleen sääntö, jonka mukaan jos otsikko päätyy kysymysmerkkiin vastaus on aina ei.

Tämä vanha toimittajien sääntö kulkee mm nimellä Betteridgen laki. Se perustuu siihen, että kysymysmerkki laitetaan otsikkoon kun halutaan herättää lukijoiden kiinnostusta räväkällä väitteellä, joka ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Esimerkiksi jos otsikkona on Maailmantalouden romahdus edessä? voit lukijana ottaa asian kohtuullisen rauhallisesti, vaikka et juttu olisi lukenutkaan. Kirjoittaja tuskin itsekään on vakuuttunut maailmantalouden tulevasta romahduksesta. Hän on vain halunnut saada raflaavan otsikon, jolle hän ei kuitenkaan ole löytänyt tarpeeksi perusteluja.

Sääntö tietysti pätee ainoastaan jos otsikossa on väite tai kysymys johon voidaan vastata kyllä tai ei. Jos kysymys on esimerkiksi Mitä Suomen tavaravientiä painaa? Betteridgen lakia ei voi soveltaa.

Vallitseeko Suomessa sitten täystyöllisyys kun työttömyys on 8 prosenttia? Onneksi tuskin tilanne on ihan näin synkkä. Myönnän, minäkin sorrun kärjistyksiin, kun yritän kiteyttää jutun ytimen otsikkoon ja twiittiin.

 

From → Yms

2 kommenttia
  1. Vedättääkö Roger Wessman lukijoitaan?

  2. Asianharrastaja permalink

    Melkein kuin Aki Kangasharjun puolustuspuheenvuoro Lipposta vastaan 🙂

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: