Siirry sisältöön

Kiinan vienti vaisu mutta ei laskussa

by : 10.4.2014

Kiinan maaliskuun ulkomaankauppaluvut kertovat viennin laskeneen toisen kuukauden peräkkäin edellisvuoden tasoista, nyt 6.6 prosentilla. Luvut liioittelevat heikkoutta, koska viime vuoden vientitilastoja pönkitti tilastoja nostaneet valekaupat, kuten Bloomberg selittää. Kiinan vienti on yhä kasvussa, joskin kaukana huippuvuosien vedosta. Kiinan kasvun viileneminen on ongelma raaka-ainetuottaville maille, mutta ei niinkään kehittyneiden maaiden kasvulle.

Kiinan raportoidut vientitulot ensimmäisellä neljänneksellä ovat jääneet kuusi prosenttia alle viime vuoden tasojen. Viime vuoden ensimmäisen neljänneksen lukemat olivat kuitenkin vääristyneitä, koska yritykset raportoivat sepitettyjä kauppoja kiertääkseen valuuttasääntelyä. Raportoimalla kuvitteellista vientiä yritykset saivat luvan ostaa juaneja, ja siten spekuloida valuutan vahvistumisen puolesta.

Chinafortrade

Arvioiden mukaan tämä pönkitti Kiinan vientiä viime vuoden alussa noin kymmenellä prosentilla. Ensimmäisen neljänneksen viennin kasvu pysyi viime vuosien viiden prosentin kasvutrendillä, jos puhdistetaan lukemat tästä vaikutuksesta.

Vääristymä näkyi ennen kaikkea rajusti kasvaneessa viennissä Hongkongiin. Poislukien vienti Hongkongiin Kiinan vienti kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä.

Viiden prosentin kasvu on toki paljon maltillisempaa kun mihin aikaisempina vuosina on totuttu. Nämäkin lukemat kertovat siitä, että Kiinan talouden ripein kasvuvaihe on takanapäin.

Myös Kiinan tuonti laski kymmenisen prosenttia maaliskuussa. Tätä laskua ei voi selittää tilastovääristymällä. Kuukausiluvut kuitenkin heiluvat rajusti, ja ensimmäinen neljännes kokonaisuudessaan näyttää yhä kasvua.

Kiinan tuonnin arvon kasvua on hidastanut raaka-ainehintojen lasku. Viime vuosina raaka-ainetuottajat ovat edeltävien vuosien hintojen nousun innoittamana kasvattaneet tuotantokapasiteettiaan. Kasvanut tarjonta aiheuttaa siten raaka-ainehintoihin laskupaineita, joita vain vahvistaa se, että Kiinan kasvu on viilentynyt. Hyvä esimerkki tästä on rautamalmi.

LMEIron

Kehittyvien maiden kannalta Kiinan kehitys antaa vähemmän syytä huoleen. Kiinan tuonti on yhä kokonaisuudessaan kasvussa. Viranomaiset signaloivat jatkuvasti valmiutta tukea kysynnän kasvua. Kiinan kauppatase on yhä ylijäämäinen, joskin se on huippuvuosista supistunut, joten maalla on siten varaa tukea kotimaista kysyntää, vaikka sen myötä tuonti kasvaisi hivenen ripeämmin kun vienti. Kun raaka-ainehinnat ovat laskeneet Kiinalla on sitäkin enemmän varaa kasvattaa muuta tuontia.

Chinatbalcacc

 

From → Aasia

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: