Siirry sisältöön

Suomessako asuntokupla?

by : 14.7.2014

Olen keskiviikkona keskustelemassa Suomi-Areenalla aiheesta Onko asuntomarkkina uhka Suomen hyvinvoinnille? Tämä sai minut laajentamaan aikaisempaa keskustelua Asuntojen hintojen laskupaineista, selittääkseni miksi en näe Suomessa sellaista asuntokuplaa, jonka puhkeaminen voisi sysätä Suomen talouden kriisiin. Juttu löytyy MarketNozen sivuilta: Suomessako asuntokupla?, ja myös Arvopaperin verkkosivulita.

Aikaisemmin olen pohdinnut kriisien taustoja jutuissa Velkakriisi ei todista etta velkaa olisi liikaa ja Euroopan velkakriisi oikeasti vaihtotasekriisi

 

From → Suomi

2 kommenttia
 1. Nimetön permalink

  Kiitos mielenkiitoisista ja hyvin perustelluista kirjoituksista. kuten kirjoitit, asuntojen hinnoissa ei vaikuttaisi olevan kuplaa ainakaan tuloihin suhteutettuna. Kun tarkastellaan hintoja suhteessa vuokratasoon, omistusasuminen näyttää kuitenkin yliarvostetulta, esim IMF:n tilasoissa. Mistä tämä voi johtua ? Omistusasumisen suosiminen sääntelyssä, kuten verotuksessa ?

  t. Mikko

 2. Kiitos Mikko hyvästä kysymyksestä.

  On aivan luonnollista että asuntojen hinnat nousevat suhteessa vuokriin (eli asuntojen vuokratuotto laskevat) kun korot laskevat.

  Asuntosijoittajalle alhaisemmalla vuokratuotolla asunto on houkutteleva sijoituskohde kun vaihtoehtoisten sijoituskohteiden tuotot ovat laskeneet.

  Asukkaalle taas vuokrataso jolla kannattaa vuokraamisen sijaan ostaa asunto lainarahalla on vastaavasti laskenut, kun korkojen laskun myötä asunnon ostaminen on halventunut.

  En ole tosin ehtinyt laskea kuinka suuren osan vuokratuottojen laskusta korkojen lasku selittää

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: