Siirry sisältöön

Suhteellisten hintojen muutos ja deflaatio

by : 28.2.2015

Myyttejä deflaatiosta jutun herättämän keskustelun perusteella näyttää olevan syytä jälleen kerrata, että suhteellisten hintojen muutokset ja deflaatio, yleinen hintatason lasku, ovat eri asioita. Suhteellisten hintojen muutokset ovat välttämättömiä, deflaatiosta ei ole mitään hyötyä.

Suhteellisia hintojen muutoksia tarvitaan jatkuvasti, jotta talous sopeutuisi muuttuvaan maailmaan. Jos liuskeöljyn kasvavan tuotannon myötä öljyn tarjonta kasvaa, öljyn hinnan lasku on tärkeä signaali joka kertoo tuottajille ja käyttäjille siitä, että öljyä on enemmän käytettävissä. Se kertoo esimerkiksi, että nyt ei kannata käyttää niin paljon voimavaroja öljyn tuottamiseen.

Suhteellisen hintojen muutoksella on aina voittajia ja häviäjä. Öljyn kuluttajat hyötyvät hinnan laskusta, tuottajat vastaavasti kärsivät. Kokonaisuudessaan hintojen sopeutuminen kuitenkin on hyödyllistä, koska se tehostaa talouden voimavarojen käyttöä. Liian korkeana pysyvä hinta kannustaisi käyttämään voimavaroja tuottamaan öljyä, jolle ei löydy käyttäjiä.

Yleisestä hintatason laskusta, deflaatiosta, ei sen sijaan ole mitään hyötyä. Jos kaikki hinnat ja palkat laskisivat yhtä paljon mikään ei reaalisesti muuttuisi. Palkkojen ostovoima pysyisi ennallaan jne.

Todellisuudessa toki tällaista täysin yleistä deflaatiota ei ole. Kaikki hinnat eivät koskaan laske yhtä paljon. Ennen kaikkea vanhojen velkojen nimellisarvot eivät muutu. Palkat ovat vähemmän joustavia, ja sopeutuvat vaan hitaasti. Siten todellisuudessa deflaatiosta ehkä hyötyvät velkojat ja palkansaajat, velallisten ja työnantaja-yritysten omistajien kustannuksella.

Sanon ehkä, koska kaikki vaikutukset huomioiden ei ole selvää, että edes palkansaajat ja velkojat hyötyvät. Reaalipalkkojen nousu voi myös heikentää työllisyyttä, jolloin osa palkansaajista jäävät täysin ilman palkkaa. Velkojen reaaliarvojen kasvu yhdessä heikentyneeseen työllisyystilanteeseen ja yritysten heikentyvän kannattavuuden voi kasvattaa luottotappioita, mikä voi hyvin syödä velkojien deflaatiosta saatavan hyödyn.

Joka tapauksessa deflaatio tuskin on hyvä keino, vaikka nimenomaan halutaan varallisuuden siirtoa velallisilta velkojille tai nostaa reaalipalkkoja. On järjetöntä muuttaa yleistä hintatasoa vaan siitä syystä, että halutaan muuttaa joitain suhteellisia hintoja. On hyvin epätodennäköistä, että kukaan haluaisi kaikkia niitä suhteellisten hintojen muutosta jota deflaatio aiheuttaa: esimerkiksi sekä tulonsiirtoa velkojille että reaalipalkkojen nousua.

Toisaalta deflaation kannattaminen voi olla hyvä ratkaisu, jos uskoo että on vaikeata esimerkiksi saada eduskuntaa suoraan hyväksymään veromuutoksen, joka avoimesti siirtäisi varallisuutta velallisilta velkojille.

From → Yms

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: