Siirry sisältöön

Ei, hötkyily ei kannata

by : 25.1.2016

Sattuneista syistä viime viikoina on tullut kommentoitua paljon osakemarkkinoiden näkymiä. Kauppalehdessä analysoin osakemarkkinoiden viimeaikaisen notkahduksen takana olevia huolenaiheita, ja Lännen Medialle antamassa haastattelussa selitän miksi en näe alhaisten korkojen nostamia arvostustasoja kuplana. Vanha totuus, että ei kannata myydä, kun sijoittajien mielialat ovat synkentyneet saa joka tapauksessa tukea historiasta. Sijoittajien pessimismi enteilee toki suuria liikkeitä, mutta liikkeet ovat hivenen todennäköisemmin nousuja kuin laskuja.

USA sijoittajien mielialat ja osakekurssit

Yhdysvalloissa American Association of Individual Investorsin viikoittaisten kyselyjen mukaan sijoittajien optimismi ovat tippuneet runsaan vuoden ajan, käsi kädessä osakemarkkinoiden heikkenemisen kanssa. Negatiivisesti suhtautuvien osuus on jo lähellä finanssikriisin aikaisia pohjalukemia.

Mitä sitten synkentyneet mielialat kertovat tulevasta kehityksestä. Teorian mukaan sijoittajien hallussa oleva tieto pitäisi jo olla hinnoissa, joten tämän hetkisten mielialojen ei pitäisi ennakoida tulevaisuutta. Kolmenkymmenen vuoden havaintojen perusteella ei myöskään osakkeiden kehityksen suuntaa seuraavan kuukauden aikana ole pystytty selittämään merkittävästi sijoittajien pessimismillä, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

SP 500 optimismi ja sijoitusten tuotto

Toki jotain viitteitä on siitä, että silloin kun sijoittajat ovat erittäin pessimistisiä nähdään usein suurehkoja liikkeitä. Nämä liikkeet voivat kuitenkin yhtä hyvin olla nousuja. Itse asiassa tilastoista yhteys on (kuvaan piirretyn regressioviivan mukaisesti), että korkea pessimismi ennakoi parempaa tuottoa seuraavan kuukauden aikana. Jyrkkiä laskuja on nähty myös kuin optimismi on olut korkea. Suurimmat nousut sen sijaan on nähty, kun pessimismi on vallannut sijoittajia.

Havainto ei ole yllättävä. Silloin kun sijoittajat ovat eniten huolissaan todennäköisyys sille, että mielialat kohenevat ja sijoittajat lähtevät ostamaan on kaikkein suurin ja päinvastoin-

Useimmat havainnot jossa markkinat ovat laskeneet jyrkästi vaikka pessimismi on ollut korkea tulevat vuoden 2008-2009 finanssikriisiin ajoilta. Silloin suuresta pessimististä huolimatta kuukausi toisensa jälkeen silti näkymät synkkenivät. Ilman tätä poikkeuksellista ajanjaksoa pessimistiset sijoittajat vielä selkeämmin ennakoisivat nousua.

Toki kuten kuvasta näkyy markkinoiden lyhytaikaisia liikkeitä ei tälläkään mittarilla pystytä kovin hyvin ennustamaan. Ei siten myöskään nopeiden voittojen toivossa kannata rynnätä ostamaa tolkuttomasti kun pessimismi on korkea. Osakekurssien lyhytaikaisten heilahtelujen ennustaminen on turhapäiväistä puuhastelua.

Kun muistaa että, eteenkin piensijoittajille, kaupankäynnistä koituu aina kuluja on selvää, että hermostuneessa markkinatilanteessa ennen kaikkea kannattaa olla hötkyilemättä. Ei ole ainakaan mitään syytä olettaa, että silloin olisi hyvä aika myydä, mutta kaupankäyntikulut varmuudella vähentävät varallisuutta.

One Comment
  1. Asianharrastaja permalink

    Hyvä kirjoitus. Tilastollinen ilmiö ”keskiarvoon palautuminen” (regression to the mean) puolestaan ennakoi että satunnaisprosessissa suuria poikkeamia keskiarvosta seuraa yleensä korjauslike kohti keskiarvoa. Sen todennäköisyys on suurempi kuin poikkeavan trendin jatkuminen. Pörssikurssien kehitys taas on tunnetusti satunnainen sillä menneistä muutoksista ei voi ennustaa tulevia muutoksia

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: