Siirry sisältöön

USA:n hallinnosta sulkeutuu vain pieni osa

by : 1.10.2013

Vaikka määrärahoja nyt ei ole myönnetty uudelle budjettikaudelle, tämä lamaannuttaa vain pientä osaa USA:n liittovaltion toiminnasta.

Suurin osa Yhdysvaltain valtion menoista ovat lakisääteisiä eivätkä vaadi vuosittaista määrärahojen hyväksyntää. Eläkkeitä maksetaan tavalliseen tapaan ja julkinen terveydenhoitojärjestelmä toimii.

Elintärkeiksi luokitellut toiminnot, kuten puolustus ja oikeuslaitos, jatkavat myös toimintansa lähes normaalisti. Vain runsas kymmenesosa oikeusministeriön henkilökunnasta esimerkiksi lomautetaan.

Kaiken kaikkiaan alle viidesosa USA:n liittovaltion työntekijöistä lomautetaan. Koko maan työvoimasta tämä on vain puoli prosenttia.

Sulkeutumisen vaikutukset ovat siten koko USA:n talouden mittakaavassa varsin rajallisia, etenkin jo sulkeutuminen kestää vain päiviä tai viikkoja.

Sulkeutumisen aiheuttama epävarmuus asettaa myös painetta keskuspankille jatkaa tukitoimiaan pidempään, mikä ainakin osittain kompensoi sulkeutumisen negatiivisia vaikutuksia talouskasvuun.

Ei siten kovin yllättävää, että USA:n osakemarkkinat ovat ottaneet tilanteen vielä hyvin rauhallisesti. Osakekurssit ovat edelleen lähellä huippulukemiaan, ja korkeammalla kuin kuukausi sitten.

S&P 500

S&P 500 osakeindeksi, lähde: Bloomberg

Tämä kiista on tosin vasta alkuverryttelyä ratkaisevalle taistolle velkakaton nostosta.

Aiheesta aikaisemmin tässä

From → USA

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: