Siirry sisältöön

Oliko Fedin päätös kiristää ilosanoma?

by : 19.12.2013

Kauan pelätty Fedin joukkolainaostojen alasajo alkoi eilen. Osakekurssit Yhdysvalloissa ottivat päätöksen jälkeen iloisen hyppäyksen ylöspäin. Tästä opimme ennen kaikkea, että päivittäisiä osakeliikkeitä on turhaa yrittää selittää ja ennakoida. Ja, että spekulaatio siitä milloin keskuspankki aloittaa joukkolainojen ostojen vähentämin on ollut yhtä lailla turhaa. Kuten aikaisemmin olen todennut, osakemarkkinoiden kannalta tärkeämpää on ymmärtää, ettei Fed aio talouskasvua tappaa.

US Osakkeet ja 10 v korot

Iloista hyppäystä on selitelty sillä, että joukkolainaostojen pienentäminen tapahtuu hyvin hitaasti. Lisäksi Fed signaloi, että korkoja ei nosteta välittömästi vaikka työttömyys alittaa 6,5 prosentin tason. Kahden vuoden korot laskivatkin reippaasti.

Jälkikäteen markkinaliikkeille aina löytyy selitys. Jos osakekurssit olisivat laskeneet, oltaisiin vaan todettu, että se on looginen reaktio päätökseen kiristää.

Se, että Fed kääntyy varovaisesti, ei olisi pitänyt olla kenellekään yllätys. Fedillä ei ole aikomusta vaarantaa talouden elpymistä. Bernanke on myös jo aikaisemmissa puheissa painottanut, että korkoja ei välttämättä nosteta vaikka työttömyys putoaa alle 6,5 prosentin, jos inflaatio edelleen on liian matala.

Kokeneet markkinakonkarit voivat tietysti heittää jonkun vanhan ”markkinaviisauksen”: Buy the rumour sell the fact – osta huhu, myy sen toteutumien. Eli ennen päätöstä markkinoilla oli spekuloitu joukkolainaostojen vähentymisen puolesta, ja nyt otettiin voitot kotiin ostamalla osakkeet takaisin.

Tässä selityksessä voi varmasti olla jotain perää. Näin todella markkinoilla käyttäydytään. Tulevia tapahtumia hinnoitellaan kursseissa etukäteen.

Toisaalta tätä selitystä voidaan aina käyttää, kuin markkinat reagoivat ”väärin”. Etukäteen on kuitenkin vaikeata tietää dominoiko markkinoita tämä väärä reaktio, vai päinvastainen ”looginen” reaktio. Ovatko markkinat hinnoitelleet tapahtumaa liikaa vai liian vähän?

Mielenkiintoista on myös todeta, että päätöksen jälkeen koko edeltävän viikon lasku osakekursseissa korjaantui, ja Yhdysvaltojen osakkeet palautuivat huippulukemiin.  Elieilispäivän nousua ei voi kuitata sillä, että markkinoilla oli jo hinnoiteltu liian jyrkkää kiristymistä ja negatiivinen vaikutus nyt pieneni. Eilisen nousun jälkeen ei ole ollenkaan negatiivista vaikutusta jäljellä.

Tietysti voidaan sanoa, että osakekurssit olisivat nousseet vielä enemmän, jos Fed olisi päättänyt olla vähentämättä tukitoimiaan. Se kuitenkin korostaa, että osakurssien kehitystä ei kannata ennustaa arvioimalla missä vauhdissa Fed vähentää joukkolainaostojaan.

Yksittäisistä päiväliikkeistä ei pitkään meneviä johtopäätöksiä kannata tehdä. Liike vahvistaa kuitenkin kuvaa siitä, että osakemarkkinoilla edelleen on paineita kurssien nousuun, kun pelot Fedin rahahanojen kiristymisestäkään ei ole estänyt kursseja nousemasta. Moni on varmasti ajatellut, että ei kannata nyt ostaa osakkeita, koska vaarana on että Fed päättää vähentää joukkolainaostojaan, jolloin kurssit laskevat. Nyt ei enää ole tätä syytä olla ostamatta.

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: