Siirry sisältöön

ISM: USA:ssa varastokorjaus hidastaa kasvua

by : 4.2.2014

Eilen julkaistu Yhdysvaltain perinteisesti talouden käänteitä hyvin ennakoiva teollisuuden ostopäälliköiden indeksi (ISM) romahti yllättävän rajusti tammikuussa. Lukemat vahvistavat pelkoja siitä, että USA:n talouskasvun varastojen varaan rakennettu kiihtyminen jää tilapäiseksi.  Lukemat indikoivat talouden palautuvan toistaiseksi loppuvuoden kiihtymistä edeltävälle maltilliselle kasvu-uralle.

ISM indeksin pudotus oli poikkeuksellisen raju yhden kuukauden liikkeeksi. Pudotuksen jälkeen indeksi on palautunut alkuvuoden tasolle, ja indikoi siten BKT:n kasvunkin hidastuvan parin prosentin vauhtiin. Indeksi ei toki oli erehtymätön indikaattori ja monet muut merkit (mukaan lukien vaihtoehtoinen Markitin laskema ostopäälliköiden indeksi) ennakoivat vahvempaa kasvua.

USISMGDP

Pudotusta on selitetty huonon sään vaikutuksella. Sää tuskin riittää selitykseksi. Raju lasku uusien tilauksien indeksissä signaloi, että notkahdus ei jää yhden kuukauden kuopaksi.

Yksi selkeästi teollisuuden kasvua hidastava tekijä näyttää olleen varastojen kehitys. Varastokomponentti on viime kuukausien aikana selkeästi pudonnut. Se signaloi että yritykset ovat kääntyneet varastojen kasvattamisesta niiden pienentämiseen. Tämä ei ole yllättävää, koska varastojen kasvu viime vuoden loppupuoliskolla selkeästi oli talouskasvua kiihdyttävä tekijä.

USISMneworders inventories

Varastokomponentti laski tammikuussa jo tasolle, joka indikoi kohtuullisen ripeätä varastojen purkamista. Todennäköisesti varastojen purkuvauhti ei enää tästä kiihdy. Varastojen alasajot ovat yleensä tilapäisiä, korkeintaan muutamien neljännesten, ilmiöitä joten tämä jarruvaikutus todennäköisesti poistuu viimeistään kesän lähestyessä.

ISM:n pudotusta ei voi selittää kehittyvien markkinoiden ongelmilla. Vientitilaukset putosivat vain hivenen, ja ovat edelleen tasolla joka indikoi viennin pysyvän maltillisessa kasvussa.

USISMexports&exp

Luvut vahvistavat, että keskuspankilla ei ole syytä kiirehtiä rahahanojen kiristämisestä ja korkojen nousua saadaan odottaa vielä pitkään.

From → USA

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: