Siirry sisältöön

Ei ollenkaan kuin 90-luvun lama

by : 22.3.2014

Uusi Suomi aloittaa artikkelin, joka perustuu minun kirjoitukseeni Hallitus ei voi laskea talouskasvun varaan, sanoilla: Suomen tilanne alkaa muistuttaa suurelta osin 1990-luvun lamaa. Tästä olen eri mieltä. Nykytilanne on hyvin erilainen kun 90-luvun lama. Juuri siksi tällä kertaa ei voida odottaa yhtä paljon apua talouden kasvusta julkisen talouden tervehdyttämiseen kuin 90-luvulla.

Suomen talouden kunto on useimmilla mittareilla nyt selkeästi parempi kuin 90-luvun lamassa. Työttömyys on esimerkiksi selkeästi alempi ja julkisen sektorin alijäämä on paljon pienempi kuten näytin jutussa Suomen historian pisin taantuma?

Vaikka talous nyt on paremmassa kunnossa, tarvittavat toimenpiteet julkisen talouden tervehdyttämiseksi eivät silti välttämättä ole pienemmät. Tältä osin ongelmat ovat samaa luokkaa kuin 90-luvun lamassa.

Talouden kasvunäkymät ovat nyt 90-lukua synkemmät osittain siitä syystä, ettei nyt olla yhtä syvässä lamassa. Toipuminen taantumasta ei siten tule nostamaan talouden aktiviteettia yhtä paljon kun 90-luvulla. Talouskasvusta odotettavissa oleva apu julkisen talouden korjaamiseen on siten pienempi kuin 90-luvulla.

Eli parempi julkisen talouden tilanne yhdistettynä alhaisempaan työttömyyteen johtaa paradoksaalisesti yhtä suureen tarpeeseen aktiivisiin toimiin julkisten menojen supistamiseen.

From → Suomi

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: