Siirry sisältöön

EKP valmis toimimaan kesäkuussa

by : 9.5.2014

” So at the end of this discussion I would say that the Governing Council is comfortable with acting next time, but before we want to see the staff projections that will come out in early June.”

Pääjohtaja Draghi lehdistötilaisuudessa eilen

Eilisessä lehdistötilaisuudessa pääjohtaja Draghi mahdollisimman selkeästi signaloi EKP:n aikomusta keventää rahapolitiikkaa kesäkuun kokouksessa. EKP:llä ei ole aikomus antaa inflaation pysyä liian matalana liian pitkään, ja on valmis poikkeuksellisiin toimiin. Viesti oli selkeästi positiivinen signaali siitä, että EKP on valmis kiihdyttämään elpymistä eikä reagoi ainoastaan tilanteen uudestaan kärjistyessä.

Perustelut valmiudelle toimia olivat yksiselitteisesti huoli siitä että inflaatio jää liian alhaiseksi liian pitkään. EKP ei odota merkkejä inflaation hidastumisesta tästä tasosta, tai talouden elpymisen hiipumisesta. Riittää, että ei ole syytä uskoa inflaation palautuvan tavoitteeseen, lähelle kahta prosenttia. Tämä on jälleen merkki siitä, että Draghi johtaa EKP:ta aikaisempaa agressiivisempaan toimintamalliin.

EURCPI201405

Varsinaisen päätöksen jättäminen kesäkuun kokoukseen on aika tavanomainen ratkaisu EKP:ssa. Linjamuutoksia tehdään tavallista useammin neljänneksen viimeisessä kokouksessa, jolloin neuvostolla on käytettävissä EKP:n tuoreimmat ennusteet. Nämä ennusteet tuskin kuitenkaan tuottavat mitään suurta yllätystä neuvostojen jäsenille. Inflaatioennusteita todennäköisesti lasketaan viime kuukausien odotettua heikomman inflaation ja euron vahvistumisen perusteella.

Ainoa jokeri pakassa on euron valuuttakurssin kehitys. Draghi jälleen nosti esiin euron vahvistumisen huolestuttavan tilanteessa, jossa euro on liian vahva. Euron heikkeneminen voi siten vähentää tarvetta toimiin kesäkuussa. Toisaalta jos euro heikkenee siitä syystä että odotetaan EKP:n keventävän kesäkuussa, päätös olla tekemättä mitään jälleen vahvistaisi euroa. EKP:llä ei ole tapana juosta valuuttamarkkinoiden lyhytaikaisten heilahtelujen perässä, joten euron heikkeneminenkään tuskin estää EKP:tä toimimasta.

EURTWI

Mitä sitten EKP aikoo tehdä? Ovi on avoinna ohjauskoron laskulle, kun EKP toistaa pitävänsä korot nykytasoilla tai tätä alemmalla tasolla pitkään. Johtokunnan rahoitusmarkkinaekspertti Coen selkeästi signaloi että jos ohjauskorkoa lasketaan nyt on syytä laskea talletuskorkoa negatiiviseksi. Tämä on vähemmän ongelmallista tässä tilanteessa, kun se ei painaisi markkinakorkoja miinuspuolelle kuten selitin eilen: Nyt ohjauskoron lasku toimisi.

Koronlaskujen vaikutus olisi kuitenkin varsin pieni, kun ollaan lähes nollassa. Toistettu viesti siitä että ”neuvosto on yksimielinen valmiudessaan käyttää myös epätavanomaisia keinoja” herättää toiveita siitä, että rajumpia työkaluja otetaan käyttöön.

 

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: