Siirry sisältöön

Saksasta veturi?

by : 12.5.2014

Euroalueen talouden tasapainoisen elpymisen kannalta yksi keskeinen rooli on saksalaisilla kuluttajilla. Pieniä rohkaisevia merkkejä on siitä, että Saksalaiset vähitellen alkavat kasvattamaan kotimaista kulutustaan, ja siten vahvistamaan kokonaiskysyntää euroalueella.

Saksan tuonnin kasvu on viime kuukasina selkeästi piristynet, mikä on antanut vetoapua muulle maailmalle. Kauppatase on edelleen vahvasti ylijäämäinen, mutta ylijäämä ei enää ole kasvanut. Saksa ei siten enää ole toiminut jarruna muun maailmantalouden kasvulle.

Gerfortrade

Kehitystä on tukenut kulutuskasvun piristyminen. Vähittäiskaupan myynnin kehitys alkuvuonna kertoo positiivisen vireen jatkuneen.

Gerretsalescons

Saksan kulutuskasvu on edelleen ollut varsin vaisu. Työttömyyden jatkuva lasku ja sen mukanaan tuomat palkkojen nousupaineet ovat kuitenkin omiaan tukemaan kulutuksen piristymistä.

Gerunemplwages

Kulutusta nakersi finanssikriisiä edeltävinä vuosina työvoimatulojen BKT-osuuden lasku, kun rankalla kädellä kilpailukykyä parannettiin. Tämä sopeutuminen on kuitenkin nyt takanapäin: Viime vuosina palkkatulojen osuus kansantulosta on vakiintunut. Siten kulutuksen voidaan odottaa kasvavan paremmin linjassa BKT:n kanssa. Kulutus voi jopa kasvaa BKT:ta ripeämmin, jos kireät työmarkkinat saavat palkkatulojen BKT-osuutta paisumaan.

Gerempshareofincome

Mistään kovin rajusta käänteestä ei vielä puhuta. Teollisuuden tilausten kehitys kertoo kuitenkin lupaavasti edelleen kulutustavaroiden kysynnän vahvistumisesta.

Gerindorders

EKP:n rahahanojen löysentäminen auttaisi tietysti vauhdittamaan tätä kehitystä.

 

From → Euroalue

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: