Siirry sisältöön

Italian euroero on vielä kaukana

by : 5.12.2016

Markkinareaktio Italian kansanäänestykseen jäi odotetusti vaisuksi.  Tulos ei ollut yllätys eikä sinällään ratkaise mitään.  Italian korkoero Saksaan vain hivenen leveni, ja osakkeet ympäri Eurooppaa pikemmin vetivät helpotuksen huokauksen siitä, että äänestys on takanapäin.  Suurimpana huolenaiheena on, että tämä oli ensi askel tiellä ulos eurosta, kun perustuslain muutosta vastustanut Beppe Grillon Viiden tähteen liike on luvannut kansanäänestystä eurojäsenyydestä, jos ne pääsevät valtaan. Matka eilisestä kansanäänestyksen tuloksesta Italian euroeroon on kuitenkin pitkä.

korkoeroja-saksaan

Eilisen kansanäänestyksen tulos ei kerro kovinkaan paljon siitä kuinka todennäköistä on, että Viiden tähden liike pääsee valtaan.  Kaikki ei-äänestäjät eivät olleet liikkeen tukijoita. Laaja rintama oppositiopuolueita vastusti muutosehdotusta. Muistakin oppositiopuolueista toki osa ovat eurokriittisiä, mutta myös esimerkiksi Italiaa pääministerinä eurokriisistä luotsannut Mario Monti kannusti italialaisia äänestämään ei.

Vaikka mielipidetiedustelujen mukaan Viiden tähden liikkeen kannatus on alle 30 prosenttia, nykyisen vaalilain mukaan sillä olisi hyvät mahdollisuudet saada enemmistö parlamentin alahuoneessa, kuten selitin tässä, ja siten päästä hallitusvaltaan.

Ennen uusien vaalien järjestämistä on kuitenkin todennäköistä, että vaalilakia muutetaan. Jos poistetaan sääntöä. jonka mukaan eniten kannatusta saanut puolue saa 54 prosenttia paikoista, Viiden tähteen liike tuskin saavuttaa yksinään enemmistöä. Ainoa tie hallitusvaltaan on silloin yhteistyö muiden puolueiden kanssa, mihin liike on toistaiseksi ehdottomasti kieltäytynyt.

Vaikka vaalilakia ei muutettaisi ja Viiden tähteen liike saisi enemmistön alahuoneeseen, tämä ei vielä riitä päättämään eurosta eroamisesta. Tukea tarvittaisiin myös senaatista, jossa voimasuhteet paremmin vastaavat puolueiden kannatusta. Päätös vaatisi siten tukea muilta eurokriittisiltä puolueilta.

On myös suuri kysymysmerkki mitä politiikkaa liike ajaisi, jos se pääsisi valtaan. Se on rakentanut kannatustaan kaikkia kosiskelevalla populismilla. Hallitusvalta pakottaisi vääjäämättä todellisuuteen tekemään kovia valintoja, samaan tapaan kuin Syriza Kreikassa.

Toki ero näiden kahden liikkeen välillä on merkittävä. Syriza oli pitkälti perinteinen äärivasemmistolainen puolue, kun Grillo vaikuttaa enemmän Donald Trumpin malliin populistilta.  Haaste on kuitenkin sama. Jos hallitus alkaa kulkea tiellä joka vie maata eurosta, tämä kannustaa tallettajia ja muita sijoittajia vetämään rahoja pois maan rahoitusjärjestelmästä. Jossain vaiheessa Euroopan Keskuspankki ei enää ole valmis rahoittamaan tätä rahanpakoa, jolloin eurot loppuvat pankeista ja koko rahoitusjärjestelmä lakkaa toimimasta, kuten Kreikassa viime vuoden kesällä.

Jos päättää erota eurosta ei ole mitään aikaa päätöksen jälkeen miettiä miten asioita järjestellään, kuten briteillä nyt on kun ne eroavat EU:sta.  EKP ei missään tapauksessa ole valmis antamaan rahoitusta maalle joka on päättänyt erota eurosta, eikä tuskin edes maalle joka alkaa valmistella kansanäänestystä eurosta eroamisesta. EKP:n reaktio kun Kreikan hallitus päätti järjestää kansanäänestyksen tukiohjelmien ehdoista on tästä selkeä ennakkotapaus.

Onko Grillo valmis ajamaan maata tällaiseen kriisiin, ja liikkeen edustajat parlamentissa hänen takana jo hän tätä yrittää? Ehkä jotain indikaatiota tästä antaa se, että viime vaaleissa liikkeen valituista edustajista yli viidennes on eronnut sisäisitä kiistoista johtuen.

Viimeisenä esteenä erolle eurosta on miten italialaiset äänestäisivät jos kansanäänestystä todellakin järjestetään. Mielipidetiedustelujen mukaan enemmistö italialaisesta kannattaa selkeästi eurossa pysymistä. Keskeinen kysymys kansanäänestyksen tulokselle on, ketä italaialaiset syyttäisi siitä, että niiden pankkitalletukset ovat jäädytettyjä kansanäänestyksen ajaksi. Grillon hallitusta vai EKP:tä ja eurojärjestelmää. Suututtaako EKP italialaisia tarpeeksi, että ne ovat protestina va

From → Euroalue

9 kommenttia
 1. Joku Toinen permalink

  Tiijä, varmasti osaamme sanoa vasta vaalien jälkeen. Tämä on nähty tänä vuonna jo kahdesti, UK:ssa ja USA:ssa.

  Ennustaminen kun on niin vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen.

  • Tulevaisuuden ennustaminen on toki haastavaa, ja hyvinkin yllättäviä asioita voi tapahtua.

   Todettakoon kuitenkin, että sekä UK:n että USA:n kohdalla mielipidetiedustelut kertoivat hyvin tiukasta taistosta ennen vaaleja – joten vaalituloksen ei olisi pitänyt tulla kenellekään jymy-yllätyksenä.

 2. heikki ikonen permalink

  Samaa mieltä, Roger, euroero on kaukana vielä.

  Italian perustuslain mukaan kansanäänestys ei voi päättää maan kansainvälisistä sopimuksista, sen tekee eduskunta. En usko, että grillolaiset saisivat riittävästi edustajia molempiin kamareihin euroeron toteuttamiseksi. Ja luultavasti vaalilakia reivataan muutenkin siten, että suurin puolue ei saa automaattisesti enemmistöä, joten grillolaisten on vaikea saada edes kansanäänestystä aikaan.

  Senaattiin he tuskin saavat liittolaistenkaan kanssa enemmistöä, perinteisten puolueiden pitäisi romahtaa. Sitähän ei ole tapahtunut missään, vaikka populistit ovat porskuttaneet. Euroero vaatii molemat kamarit taakseen.

  Ja vaikka kansanäänestys tulisi, Italian korruptoituneessa politiikassa euroeroa vastustavat kansanedustajat tuskin kunnioittaisivat eron puolesta tehtyä tulosta. Jarruttaminen perustuslaillisen oikeuden nojalla on maan politiikan vankka perinne.

  • Joku Toinen permalink

   Tuli vain mieleen… mikä onkaan populistin vastakohta? Ensimmäisenä tulee mieleen Elitisti. Et silleen.

   • Jos taipumus ajatella asioita iskulausetasoa syvemmälle ja esittää toteuttamiskelpoisia ratkaisuja on elitismiä, niin ainakin minä pyrin ylpeästi olemaan elitisti.

 3. Kari permalink

  Euroero ei varmaankaan suoraan onnistu, mutta voisiko olla mahdollista ottaa käyttöön digitaalinen rinnakaisvaluutta euron rinnalle kuten TMS-ehdotuksessa on? Siitä kirjoittelin aiemmin tänne:
  https://rogerwessman.com/2015/07/28/aivovoimistelua-euron-hajottamisesta/#comment-2997

  Sen rinnalle tarvittaisiin uusi instituutio EBBCS (The European Bank for Bank Capital Support) joka voi pääomittaa likviditeettipulaan joutuneita pankkeja (pankkien osakkeita vastaan), kuten TMS-ehdotuksessa on kuvattu. Sen takuumiehenä on EKP, jolloin rahat ei lopu.

  • Hei Kari,

   TMS on minusta yksi järkevämmistä ehdotuksia siitä miten eurojärjestelmän ongelmia voisi korjata. Siinä on kuitenkin heikkojakin kohtia, enkä vielä ole vakuuttunut siitäm että se sellaisenaan oisi toteuttamiskelpoinen. Jos minulla jossain vaiheessa on aikaa, kirjoitan siitä enemmän.

   • Kari permalink

    Ei tuo TMS ihan sellaisenaan varmaankaan ole vielä käyttöönottokelpoinen. Siinähän kaikkien 19 euromaan pitäisi päästä sopimukseen TMS:n käyttöönotosta, mikä ei onnistu mitenkään siten että asia pysyisi salassa.

    Ehdotusta on myös moitittu liian virkamiesvaltaiseksi kun siinä EKP päättää devalvoinneista/revalvoinneista. Tätä voisi ehkä parantaa siten että kunkin maan keskuspankki siitä päättää, mutta EKP:llä olisi valta estää tai muuttaa sitä jos se katsoisi että on kyseessä haitallinen devalvointikilpailu (millainen enemmistö tuohon tarvittaisiin?).

    Samanlainen kommentti on esitetty EBBCS:stä siinä tapauksessa että pankin pääomittaminen ei tuotakkaan toivottua tulosta eli pankki ei esim. pystykkään lunastamaan omia osakkeitaan takaisin. Tuossa tapauksessa kommentin mukaan ei enää ole kyse rahapolitiikasta vaan finanssipolitiikasta joka ei kuulu virkamiesten päätettäväksi (kaikki eivät ole tästä sama mieltä).

    Mutta jos puhutaan yksittäisestä maasta kuten Italia, niin silloin päätös tehtäisiin Italiassa yksipuolisesti muilta kyselemättä. Italia voisi sitten joko devalvoida tuon digitaalisen/virtuaalisen liiransa tai päästää sen kellumaan joko heti tai devalvoinnin jälkeen kuten Willem Buiter kuvaa dokumentissa: The future of the euro area: fiscal union, break-up or blundering towards a ‘you break it you own it Europe’ (kohta 4.4.1.7)

    Click to access Citi_Euro_Future_Note_9.9.11.pdf

    Kahdesta rinnakkaisesta valuutasta syntyisi myös lisäkustannuksia vaikka toinen onkin vain ditgitaalinen/ virtuaalinen: esim. pankkien tietojärjestelmiin tarvittaisiin muutoksia. Mutta näkisin että nuo kustannukset ovat hyväksyttävissä: samanlainen kustannus tuli kun euroon siirryttiin, mutta lisäksi tuli uudet setelit & kolikot eli kustannukset olivat suuremmat (muutoksia esim. automaatteihin).

    Jos Italia tuossa onnistuisi ilman että sille koituu suuria ongelmia, niin luultavasti muut alijäämämaat seuraisivat perässä. Voi jopa ajatella että tuosta seuraa dominoefekti jossa muiden on pakko tehdä samoin estääkseen valuuttapaon maastaan (kuten Kreikassa tapahtui).

    Yksinkertaisinta voisi olla jos Saksa ottaisi käyttöön digitaalisen/virtuaalisen D-markan, jolloin euro oletettavasti devalvoituisi. Ongelma lienee siinä kuinka Saksa voitaisiin tuohon taivutella.

 4. Kari permalink

  Vielä tuosta Saksan tapauksesta eli jos Saksa ottaisi rinnakkaisen digitaalisen/ virtuaalisen D-markan käyttöön ja revalvoisi sen. Tässä tapauksessa voisi olla edullista kokonaisuuden kannalta että vanhat talletukset säilyisivät euroina samoinkuin velatkin, kuten esim. Willem Buiter ehdottaa. Tällöin ei olisi hyötyä siirtää rahoja Saksaan siinä toivossa että niiden arvo nousisi revalvoinnissa. Toisin sanoen ei olisi haittaa vaikka suunnitelma vuotaisikin julkisuuteen etukäteen (käytännössä rahaa voisi kuitenkin siirtyä siinä toivossa että menettely olisi toinen).

  TMS-ehdotuksessa, samoinkuin Bossone & Sarr ja Schuster & Kennedy papereissa (jotka on mainittu TMS-dokumentin lopussa) on ajateltu devalvointia, jolloin (tavallisten ihmisten kannalta) on parempi että talletukset ja vanhat lainat konvertoidaan 1:1 uuteen rinnakaisvaluuttaan. Tästä sitten seuraa se että koko suunnitelma tulee pitää täysin salassa (joka voi olla vaikeaa).

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: