Siirry sisältöön

Vuoden luetuimmat

by : 31.12.2014

Vuonna 2014 kirjoittamistani jutusta eniten lukijoita tämän blogin sivuilla keräsi nopeasti kynäilty kommentti väitteeseen, että maailman 85 rikkainta omistaa yhtä paljon kuin 3,5 miljardia köyhintä. Hivenen piinallisesti juuri tässä jutussa oli esittämissäni luvuissa virhe. Virhe on nyt korjattu, ja korjaus vain vahvistaa kirjoituksen viestiä siitä, että väite antaa hyvin harhaanjohtavan kuvan mahdollisuuksista korjata köyhyysongelmaa jakamalla rikkaiden varat.

En olisi vuoden alussa arvannut, että kymmenen kärkilistaan olisi noussut neljä juttua jossa yritän selittää, että vaikka rahaa voidaan luoda tyhjästä silti luotonannon rahoittamiseen tarvitaan säästämistä. Aiheesta käytiin jatkuvaa keskustelua kommenteissa ja keskustelu kuumeni kesällä sen jälkeen kun kyllästyin tyhmiin väitteisiin aiheesta ja kirjoitin varsin ilkeän kommentin Rahaa pankista ja sähköä pistokkeesta. Asiallinen selitys perusasioista löytyy jutusta: Paradoksi rahan luomisesta ja säästämisestä.

Talouspolitiikasta kaksi kommenttia nousivat kymmenen kärki-listalle. Kirjoituksessa Globaalilla vyönkiristyksellä ei velkoja makseta otan vahvasti kantaa elvyttävän talouspolitiikan puolesta ja jutussa Kehysriihi sementoi julkisen sektorin paisumista pahoittelen sitä, että julkisen talouden roolia Suomen taloudessa annetaan kasvaa. Vaikka ensimmäinen juttu ehkä koetaan vasemmistolaisena ja toinen oikeistolaisena (ainakin sen perustella ketkä ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa juttuja eteenpäin) minusta niiden välillä ei ole mitään ristiriitaa. ”Pitääkö talouspolitiikan olla elvyttävää?”ja ”miten suuren julkisen sektorin rooli taloudessa pitäisi olla” ovat täysin erillisiä kysymyksiä. Elvyttää voi myös veroja laskemalla tai kannustamalla yksityisiä investointeja ja kulutusta alhaisilla koroilla.

Lista koostuu ensi sijassa jutuista joita kirjoitin vuoden alkupuolella. Tämä heijastaa tietysti sitä, että kesästä lähtien olen ensi sijassa julkaissut juttuja MarketNozen ja Arvopaperin sivustoilla.

VUODEN LUETUIMMAT

1.       Mitä jos rikkaiden varat jaettaisiin?
2.       Paradoksi rahan luomisesta ja säästämisestä
3.       Säästäminen, rahoitus ja metsämansikoita
4.       Mikä MarketNoze ja miksi?
5.       Globaalilla vyönkiristyksellä ei velkoja makseta
6.       Rahaa pankista ja sähköä pistokkeesta
7.       Keskuspankki ei voi rahoittaa valtiota tyhjästä
8.       Suomen historian pisin taantuma?
9.       Kehysriihi sementoi julkisen sektorin paisumista
10.   Asuntojen hinnoissa ei merkittäviä laskupaineita

From → Yms

Jätä kommentti

Korjaa, jos olen väärässä. Kerro, jos olet toista mieltä. Kysy, jos jotain jäi epäselväksi. Lähtökohtaisesti kommentit julkaistaan välittömästi ilman erillistä hyväksyntää. Kommentit voivat kuitenkin juuttua, jos Wordpress tulkitsee niitä spämmiksi (esimerkiksi kommenttiin sisältyvien linkkien johdosta) jolloin ne tulevat näkyviin manuaalisen hyväksynnän jälkeen.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: